Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Är din kommun rustad för en varmare värld?

Värmeböljan förvandlar städer till tryckkokare

Under veckan steg värmen till rekordnivåer.

Under torsdagen kröp temperaturen upp till rekordnivåer i landet.

Bilder på trånga stränder och fontänbad fyller flöden och nyhetsbilder. Jordgubbar äts på varma klippor, båtar cirkulerar i landets sjöar.

Det är på många vis härligt.

Eller som höjdhopparen Armand Duplantis, "Mondo", sade när han fick frågan om vad han kände för värmeböljan. "Njut så länge det varar!" Vädret i Sverige är inte alltid lika kul, menade han.

Det har han helt rätt i.

Men baksidan av de allt vanligare värmeböljorna är många.

Städer blir tryckkokare

Skogsbränder kan starta av en gnista från en tågräls, men snabbt komma upp i enorma arealer när marken och gräset redan är uttorkat. Hela skördar riskerar att torka bort.

I städer riskerar värmeböljor att slå ännu hårdare. Konstgjorda ytor absorberar och behåller mer värme än naturliga ytor. Många städer riskerar att bli som små tryckkokare när värmeböljorna slår till.

– Det kan få en direkt effekt på människors hälsa, säger Isabel Ribeiro som är forskare inom urban luftkvalitet och klimat på SMHI:s forskningsenhet, till Aftonbladet.

Människor och särskilt äldre riskerar att dö eller blir sjuka av vätskebrist. Fysiskt tungt arbete kan rent av bli farligt. Ventilationssystem kan sluta fungera när det blir för varmt, vilket ökar risken för överhettning ännu mer.

Kartlägger värmen

Ribeiro och hennes kollegor mäter just nu temperaturerna i Linköping och Norrköping för att få kunskap om hur värme skapas och utvecklas i stadsmiljö.

Landets kommuner bör följa deras arbete noga.

För det börjar bli bråttom för kommunerna att rusta sig för värmeböljor och andra naturfenomen som översvämningar.

Vare sig man är aktivist i Greta Thunbergs globala gröna rörelse, eller en inbiten klimatförnekare så står en sak klar. Klimatet förändras och vi måste förändras med det.

Få kommuner är rustade

Sedan 2015 har IVL Svenska miljöinstitutet rankat svenska kommuners arbete med klimatanpassning.

Enligt deras statistik från 2021 är det bara en handfull kommuner jobbar systematiskt med frågan. Av de 180 kommuner som har svarat på enkäten når flertalet inte ens upp till hälften av poängen i rankningen.

Kommunerna behöver bygga för att hantera översvämningar och städer som blir som tryckkokare.

För det krävs politisk insikt, vilja och stålar.
Och en kommunal klimatanpassningsplan som går från ord till handling.