Larm om en mycket tystlåten katastrof
Vilda ryggradsdjur minskar
Det är en mycket tystlåten katastrof. Inget de flesta av oss märker av i vardagen. Men vilda ryggradsdjur i världen fortsätter att minska kraftigt, enligt Världsnaturfondens senaste rapport “Living planet 2020”, som publiceras vartannat år.
Hur rör det oss människor? Tja, det påverkar vår framtida existens.
“Utan den biologiska mångfalden kan vi människor inte leva”, säger Louise Carlsson, biolog och naturvårdsexpert på WWF till SVT.
“Vi får allt från den biologiska mångfalden, som friskt vatten och ren luft. Vi får odlingsbar jord och naturen hjälper till att reglera klimatet.”
Rapporten är baserad på en genomgång av omkring 20 800 populationer av 4 392 arter, och mäter genomsnittliga förändringar under perioden 1970–2016.
Avgörande livsmiljöer
Många är snabba att dra kopplingar till den globala uppvärmningen, men det stämmer bara till viss del.
Jordbruk och skogsbruk som intar stora naturområden är en viktig och förödande faktor, liksom städer som breder ut sig och handel med vilda djur. Kemiska bekämpningsmedel har slagit hårt mot olika typer av insekter, vilket påverkar hela näringskedjan.
I Sverige spelar förlusten av naturbetesmarker och ängar stor roll, eftersom de är avgörande livsmiljöer för flertalet arter.
I globala uppvärmningens spår
Med tiden kommer också klimatkrisen att spela allt större roll. Hela landskap och miljöer som förändras, vilket ger skjuts åt vissa arter och drabbar andra.
Naturkatastrofer i den globala uppvärmningens spår påverkar också förutsättningarna att överleva. I de brutala skogsbränderna i Australien vid årsskiftet 2019–2020 dog exempelvis närmare tre miljarder djur och många tvingades på flykt, enligt en studie från flera australiska universitet. Det var en av de värsta naturlivskatastroferna i modern tid, enligt rapporten.
Hur skyddar man då djur och natur?
Först och främst genom politiska reformer, omfattande insatser för att bevara djur- och naturliv. Att människor världen över engagerar sig i de här frågorna spelar också stor roll, ner på lokalnivå. Sverige lägger tonvikt på frågorna inom EU, men betydligt mer kan göras.
Självklart också med omställningen för klimatet, som i nuläget går alldeles för långsamt.
För de utsatta i den här krisen kan inte slå larm. Men deras frånfälle kommer att drabba oss också.