Inställd skidresa? Det är inte dig det är synd om
När hyrorna höjs finns ingenstans att fly
Den övre medelklassen har börjat smyghandla i lågprisbutiker och allt fler säljer sina lyxbilar på Blocket. Det skrivs konstant om vad som händer med värdet på din bostad, räntorna och hur du placerar dina pengar.
Men tipsen för den som knappt har råd med mat är inte så många. Samtidigt är historiska hyreshöjningar på väg. Ändå verkar många tro att det är medelklassen som drabbas värst.
I julas skrev jag om ”Maria”, trebarnsmamman som inte har råd med julklappar till barnen. Vars 14-åring bara önskade sig tvål och schampo. Maria är tyvärr inte ensam.
Hjälporganisationerna har larmat i månader – nu kommer ”vanliga barnfamiljer” dit i desperation. Och i skolmatsalar runt om i landet kommer barnen hungrigare än tidigare.
Det handlar om människor som oftast bor i hyresrätt, vars hyresvärdar kräver 10-procentiga höjningar. Det är en chockhöjning. Inte konstigt att hyresförhandlingarna pågått länge, och på de flesta håll inte är färdigförhandlade än.
Men det är redan klart att det blir en historisk höjning. Och många oroar sig för att inte ha råd att bo kvar.
I Sverige är hyresrätten en vanlig boendeform. 4,5 miljoner svenskar bor i lägenhet, varav de flesta, 60 procent bor i hyresrätt. Men medan räntehöjningar och bostadspriser får stora rubriker nämns knappt de höjda hyrorna.
Jan Bolmeson driver bloggen RikaTillsammans med sin fru Caroline. Det är landets största privatekonomiblogg. I en intervju med Expressen säger han att det ekonomiska läget egentligen är tuffast för honom.
–Den upplevda rikedomen och livskvaliteten sjunker för alla. Som vanligt blir det tyvärr de fattigaste som får det värst. Å andra sidan kan man se det som att de redan är på någon slags lägstanivå. De stora förändringarna kommer drabba medelklassen och sådana som mig.
Det är alltså ingen större förändring att behöva besöka soppköket, för man hade det så miserabelt redan? Han fortsätter:
– För, ska man överdriva lite, blir det ingen skidresa eller semester, inga restaurangbesök, mindre hjälp i hushållet – då är det relativt tidigare en noterbar förändring. Men för den som redan hade det tufft var det ingen skidresa planerad i alla fall.
Han har förmodligen rätt i att ingen skidresa varit planerad för många av de hushåll som kämpar med höjda matpriser, elpriser och som håller andan inför chockhöjda hyror.
Men för Kristerssons regering är det sådana som Bolmeson man flirtar med. När man hemlighåller elstödet, eller helt enkelt ger det till sina förmögna vänner.
Hur vore det med ett ordentligt krispaket för landets hyresgäster?
Hyresavdrag och riktade bidrag till de tusentals familjer som bara vill kunna bo kvar, utan att barnen ska behöva gå hungriga till skolan.