Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Dagens räntesänkning kommer i grevens tid

Nu ligger bollen hos Elisabeth Svantesson

Riksbankschefen Erik Thedéen och kollegorna i bankens direktion hade knappast något alternativ. Hela verkligheten har skrikit efter dagens räntesänkning.

De senaste inflationssiffrorna ligger under målet på två procent. En enig ekonomkår vill se lägre räntor. Och på morgonen kunde Statistiska centralbyrån berätta att lågkonjunkturen fördjupas och arbetslösheten stiger.

Reagerade med gäspning

”Marknaden” reagerade med en gäspning på Thedéens besked. Det fanns som sagt inte mycket annat att göra.

Hushållens konsumtion fortsätter att minska. Vanliga människor håller hårt i pengarna, och det tror tusan det. Dyrtiderna fortsätter och även om dagens sänkning från Riksbanken är ett steg i rätt riktning lär den inte ändra på det.

Det kommer att behövas fler sänkningar. Den bedömningen gör också direktörerna i Riksbankens direktion. I dagens beslut öppnar man för första gången för att det skulle kunna bli ytterligare tre sänkningar redan i år.

Bättre tider

Om de vanliga bankerna sänker räntan för människors bostadslån i samma takt kommer det att innebära bättre tider.

Men lägre räntor kommer inte att räcka för att rycka upp Sverige ur lågkonjunkturen. Dagens besked från Riksbanken skickar tillbaka bollen till finansminister Elisabeth Svantesson. Om precis en månad ska hon presentera årets budget.

Fram till idag har Svantesson hållit hårt i pengarna, utom när det gäller fängelser, poliser och löften till kärnkraftsindustrin. Och inflationen har varit argumentet. Familjer som inte får ihop ekonomin, barn som inte fått äta sig mätta och arbetslösa byggnadsarbetare har helt enkelt fått veta att de måste härda ut för att stoppa prisökningarna.

Som på 90-talet

Den som vill vara elak skulle kunna säga att Elisabeth Svantesson har låtit som en blek kopia av hur Göran Persson lät som finansminister under krisens 1990-tal.

Det argumentet håller inte längre. Nu måste Svantesson satsa de pengar kommuner och regioner behöver för att skola, sjukvåd och äldreomsorg ska fungera. Hon måste lätta barnfamiljerna situation och till exempel höja barnbidraget.

Måste våga satsa

Ska den svenska ekonomin lyfta behöver hon våga satsa framåt. Näringsminister Ebba Busch har pratat om att låna pengar för att rusta infrastrukturen. Kommuner som växer behöver statens stöd. Staten måste införa stöd för att skynda på bostadsbyggandet. Det är bara ett exempel.

Dagens räntebesked är välkommet, och det är också signalerna om att räntan ska fortsätta att sänkas. Penningpolitiken är på väg åt rätt håll. Men ska den svenska ekonomin lyfta krävs en finanspolitik som drar i samma riktning.