Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Därför ljuger Kristersson hejvilt om vår kärnkraft

Tyska elkapitalister stängde Oskarshamn 1 och 2

Det är oroligt på Mynttorget, där den moderata riksdagsgruppen har sitt högkvarter. Ulf Kristerssons parti är på väg att bli det tredje största.

Desperata tider kräver desperata åtgärder. Den moderata valrörelsen har varit fylld av falska påståenden.

Som de rena lögnerna om att S kommer höja fastighetsskatten. Eller påhittet om att 700 000 utlandsfödda inte kan försörja sig själva, som smulades sönder i SVT:s partiledarutfrågning.

Ulf Kristersson är desperat. Här på torgmöte med Alexandra Ivanov i Uppsala 7 september.

Utländska ägare i Oskarshamn

I slutspurten fokuserar Moderaterna på energin. Det är fullt rimligt. Många oroar sig över elpriserna sedan Putin startat gaskrig mot Europa. Och Ulf Kristersson har såklart rätt när han säger att södra Sverige behöver egen elproduktion.

När kärnkraftverket i Oskarshamn byggdes var det med Sydkraft som huvudägare. Bolaget såldes 2001 till Eon, med säte i tyska Essen. Senare avknoppades Eons kärnkraft och såldes till finska Fortum.

Men innan försäljningen hade Eon lagt ner de två reaktorerna Oskarshamn 1 och 2. Detta trots att bolaget investerat i att öka reaktorernas effekt för 8 miljarder.

Som Ebberöds bank

Motivet var att elpriserna var låga under mitten av 2010-talet. Bolaget räknade med att elpriset skulle ligga på 20 öre/kWh, medan strömmen från Oskarshamnsverket kostar 40 öre/kWh att producera.

Lite som Ebberöds bank, där man fick 8 procents ränta på sparkontot medan den som tog ett lån i banken bara behövde betala 4 procents ränta.

Med dagens monstruösa elpriser är det lätt att vara efterklok. Men cheferna i Essen ville inte punga ut för investeringen i större strålsäkerhet som krävdes efter olyckan i Fukushima.

Gör allt för att skylla på regeringen

Ulf Kristerssons sista desperata kort är att få väljarna att tro att elprischocken beror på Vattenfalls stängning av reaktorerna Ringhals 1 och 2.

Kristersson försöker dessutom övertyga väljarna att det var regeringen som fattade beslutet. Trots att Vattenfalls dåvarande styrelseordförande Lars G Nordström, som tillsatts av regeringen Reinfeldt, insisterar på att det var ett kommersiellt beslut.

Kristersson utelämnar att privatägda Eon vid samma tid stängde reaktorer i Oskarshamn som skulle ha haft samma effekt efter uppgraderingen.

M-ledaren säger heller ingenting om alla de moderata kommunalråd i södra Sverige som stoppar utbyggnaden av vindkraft. Senast i förra veckan när Lisa Andersson (M) i Kungsbacka sade nej till havsvindparken Kattegatt Syd. Vindparken skulle ha en elproduktion större än Hallands förbrukning.

M var överens om elpolitiken 2016

Kristersson glömmer klädsamt nog också bort att Ebba Busch (KD) och hans företrädare Anna Kinberg Batra (M) kom överens med regeringen om den långsiktiga energipolitiken 2016. I överenskommelsen står att ”Det har redan fattats beslut om att fyra reaktorer ska avvecklas till 2020”.

Överenskommelsen gjordes alltså efter besluten om att stänga Oskarshamn 1 och 2 och Ringhals 1 och 2. Och då var Moderaterna överens med regeringen om hur energipolitiken ska utvecklas. Inklusive kärnkraften.

Det är precis en sådan ny uppgörelse Magdalena Andersson (S) nu vill få till, utifrån det nya läge som den gröna omställningen och Putins gaskrig skapat. Moderaterna har hittills vägrat att träffas.

Det är lätt att försöka fly undan sitt ansvar. Särskilt när man håller på att förlora ett val.