Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Putin kan vinna det gaskrig han startat

När kylan kommer sviktar enigheten

Som land kan Ryssland aldrig vinna på det gaskrig som pågår. Däremot är det möjligt att Vladimir Putin kan segra i det här kriget.

Tyska högerextremister motsätter sig sanktionerna mot Ryssland.

Den ryska exporten av fossil energi kommer att slå tillbaka när marknaden försvinner. Exportstopp, som det som började i fredags, snabbar på processen. Det kommer att skada Ryssland i grunden.

Effekterna på Europa kommer dock fortare. Och det är oundvikligt att vanligt folk drabbas. På sina håll påverkar det redan opinionen.

Lätt att genomskåda

När ryska trupper den 24 februari rullade in över gränsen till Ukraina var det inte svårt att genomskåda Kremls avsikter. Den ryska ledningen ville markera att man varken tänkte tolerera självständighet eller folkstyre i den tidigare sovjetrepubliken. Dessutom ville man markera gränserna för sin "intressesfär", och sätta stopp för Natos utvidgning.

Antagligen hoppades Putin och hans regim skapa splittring i Europa.
Hittills har inget av det där lyckats. Ukraina har försvarat på ett sätt som få nog hade kunnat tänka sig. Tyskland rustar upp och tillsammans med Finland har Sverige ansökt om medlemskap i Nato.

Ytterligare 130 mil gräns

Ryssland kommer att få ytterligare 130 mil av gräns mot försvarsalliansen.
Det har dessutom rått nästan total enighet i Europa och USA om stödet till Ukraina.

EU-länder har då och då haft olika syn på hur långt sanktionerna ska drivas, eller på vilka vapen den ukrainska armén ska få tillgång till. Ledare som till exempel Frankrikes Macron har pratat om förhandlingslösningar på ett sätt som minner om München 1938. Men när det gäller grundfrågan, det orättfärdiga i Rysslands krig, har opinion och ledare i Europa varit eniga.

Tills nu. Putins gaskrig tycks få allt fler att ställa frågan om stödet till Ukraina är värt sitt pris.

Demonstrationer i Tyskland och Tjeckien

I tyska Leipzig demonstrerade i måndags det högerextrema Alternativ för Tyskland under paroller om att gå Ryssland till mötes. I helgen protesterade tiotusentals människor i Tjeckiens huvudstad Prag mot sanktionerna och deras effekter.

"Proryska grupper" sa premiärminister Petr Filas. Tydligen är de många.

Precis som Sverige är Italien på väg mot val. Om opinionsundersökningarna får rätt kommer segraren den 25 september att heta Giorgia Meloni. Precis som stora delar av den italienska högern har hennes parti, Italiens bröder, mycket goda relationer med Moskva.

Vad en högerregering i Italien skulle betyda för EU:s möjligheter att enas i Ukrainapolitiken är inte svårt att förstå.

"En krigsvinter" sa Magdalena Andersson när hon i lördags presenterade garantierna till energimarknaden. Frågan är om människor i Europa är redo för det?

Följ ämnen i artikeln