Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Storebror ser oss ständigt

”Välkommen till Bryssel, önskar Telia.” Meddelandet når mig via sms när jag kliver av planet. Genom min mobiltelefon vet det svenska telecomföretaget var på jorden jag befinner mig. För mig som mobiltelefonkund är det förstås praktiskt. Som medborgare känns det däremot integritetskränkande.

Vi lämnar efter oss alltfler ”elektroniska fotspår”: varje gång vi handlar på kort, ringer, surfar på nätet och passerar in på jobbet. Dessa fotspår kan avslöja det mesta: livsstil, intressen, hälsa, relationer, arbete och så vidare.

”Går vi mot ett snokarsamhälle”, frågar it-strategen Pär Ström i boken ”Övervakad” (Liber). Tyvärr tyder mycket på det.

Efter terrorattackerna 11 september har säkerhetstänkandet tagit stora kliv framåt på den personliga integritetens bekostnad. Samkörning av olika dataregister hör numera till vardagen. President George W Bush har etablerat en särskild samkörningsmyndighet, Information Awareness Office. Utifrån den ska terroristprojektet Terrorism Information Awareness, TIA, drivas.

Enorma databaser skapas där all slags information om enskilda amerikaner och kanske framför allt om icke-amerikaner, finns. Det handlar om att kunna bestämma terroristers livsmönster och på så sätt hinna undanröja eventuella hot. Bush-doktrinen om ”förebyggande krig” flyttas in i cyberrymden.

I våras rapporterade svenska tidningar att USA krävde av exempelvis SAS att amerikanska terroristspanare skulle få uppgifter om passagerare. Det gäller inte bara namn utan även adresser, telefonnummer, kontokortsnummer, önskemål om mat och eventuella särskilda krav till följd av sjukdom. Inom EU pågår en strid om huruvida utlämnandet av sådana uppgifter strider mot EU:s dataskyddsdirektiv. USA hotar dock med indragna landningsrättigheter för de europeiska flygbolagen.

Ström berättar vidare att amerikanska militära forskningsorganisationen, Darpa, har tagit in offerter angående utvecklandet av ett nytt datorprogram kallat LifeLog. Det är tänkt att bli ett slags automatisk ”loggbok” för en människas liv.

”Syftet med LifeLog-konceptet är att kunna spåra trådarna i en individs liv, såsom händelser, tillstånd och relationer”, skriver Darpa i sin offertförfrågan. Allt ska kartläggas, från matinköp till politisk verksamhet. I och med digitaliseringen av tillvaron är inte detta särskilt svårt.

George Orwells skräckvision i ”1984” håller på att bli verklighet. Det går snabbt nu. Nya terroristlagar tas i land efter land utan debatt. Den svenska regeringen föreslog i våras att polisen ska få utökade möjligheter att övervaka telefon- och datatrafiken. I ett remissvar till 11 september-utredningen skrev riksåklagaren att avlyssning borde få användas även för att förebygga icke inträffade brott. En partiledare vill DNA-registrera alla medborgare. Och liberaler vill ge polisen utökad buggningsrätt.

De flesta vill naturligtvis att brott ska bekämpas på bästa sätt. Försvarandet av vår demokrati får dock inte leda till en uppluckring av rättsstatens principer. Risken är uppenbar att kampen mot terrorismen håller på att förvandla västländerna till inskränkta polisstater.

Storebror ser oss ständigt.

Följ ämnen i artikeln