Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

ALLIANSENS FEMTE PARTI

gör jobbet Sverigedemokraterna har röstat med alliansen i nio av tio avgörande voteringar.

20 APRIL 2011. Sverigedemokraterna

Det beskrevs som en sandlåda. Två ungmoderater twittrade om att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna samarbetade i arbetsmarknadsutskottet. ­Socialdemokraterna svarade att de ljög och ville sedan förbjuda Twitter. Alltså sandlåda.

Men frågan om de demokratiska partiernas förhållande till Sverigedemokraterna är viktig. Till och med mycket ­viktig.

Få undantag

För ett par veckor sedan avslöjade TT att Sverigedemokraterna 9 av 10 gånger röstat med alliansen i avgörande voteringar. Vid några få symboliska tillfällen på rödgröna förslag. Men det är undantag.

Utifrån Sverigedemokraternas agerande i riksdagen, från voteringen om talman då man röstade på moderaten Per Westerberg till i dag, utgör man i praktiken alliansens femte parti.

Sedan TT:s avslöjande har Moderaterna flera gånger kritiserat Socialdemo­kraterna för otydlighet om Sverigedemokraterna. En illa kamouflerad skenmanöver för att slippa prata om hur Sverigedemokraterna faktiskt röstar.

Ibland säger man ”följ pengarna” för att veta vilka intressen som ligger bakom.

I politiken bör man nog även säga ”följ rösterna”.

Fredrik Reinfeldt är beroende av ­Sverigedemokraternas röster för att ­vara statsminister. Skulle de i stället i 9 av 10 fall rösta mot regeringen vore Reinfeldt snart slut.

Påverkar detta politiken? Möjligen ­inte i det korta perspektivet. Men på sikt ­påverkas naturligtvis värderingar och stämningar i landet när ett främlingsfientligt parti är med och bär upp regeringsmakten.

På sikt ruttnar också politiken. Det ser vi i Danmark där främlingsfientliga Dansk Folkeparti i praktiken dikterar flykting- och invandringspolitiken. Det såg vi i Sverige när Moderaterna stödde sig på Ny Demokrati mellan 1991 och 1994.

Bland andra Moderaterna och Folkpartiet samarbetar redan öppet med Sverige­demokraterna i Landskrona.

Har ett ansvar

Moderaterna gör nu allt för att framställa Sverigedemokraterna som ett problem för Socialdemokraterna. Men i en parlamentarisk demokrati är det regeringens roll att skaffa sig majoritet för sin politik i riksdagen. Inte oppositionens.

Även Socialdemokraterna har ett ­ansvar. Att isolera Sverigedemokraterna politiskt handlar inte om taktik utan om människosyn. Sverigedemokraterna ­anser inte att alla människor har samma värde. De är inte vad vi vanligen menar med ett demokratiskt parti.

Det är dessa värderingar man legitimerar om man är otydlig i gränsdragningen till Sverigedemokraterna.

Att ta strid för människovärdet är ­viktigare än att vinna en votering.

Följ ämnen i artikeln