Borg är tyst om gamla och sjuka

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Sverige ligger högt på listan över länder som minskat antalet vårdplatser mest”

Sverige drar ner När sjukvården har ont om platser lägger man ansvaret på hemtjänsten, som i sin tur hoppas att de anhöriga ställer upp.

Inte kommer han att prata om de gamla och sjuka. När Anders Borg i dag ger mer pengar till pensionärerna är det bara en gest, en hundralapp eller två mer i månaden.

Inte kompenserar de alla neddragningar som framför allt drabbar de äldre. En budget handlar ju inte bara om mer pengar i den privata fickan, utan också om de pengar som saknas i hemtjänst och sjukvård. Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) saknas det närmare 20 miljarder kronor för att man ska kunna upprätthålla välfärden under nästa år.

Filippa – en flopp

I förra veckan kunde vi läsa om en 91-årig patient som avled efter en höftledsoperation på Danderyds sjukhus utanför Stockholm.

För ett år sedan dog en 89-årig patient på samma avdelning. Enligt Socialstyrelsen kan bristen på vårdplatser ha bidragit till dödsfallen. Ortopeden på Danderyd har länge haft en kraftig överbeläggning, med många gamla och multisjuka patienter.

Moderata Filippa Reinfeldt är ansvarig för sjukvården i Stockholm, men hon avfärdar dödsfallen med att sjukhuset har pengar och så kan det vara. Problemet är bristen på utrymme, för i stället för att bygga nya sjukhus för de allt fler åldrande satsar landstinget på 50-miljardersskrytbygget Nya Karolinska. Ett sjukhus som kommer att ge stockholmarna färre vårdplatser.

Målet är hemvård

Målet är i stället att de gamla ska vårdas i hemmet. Allt mer avancerad vård utförs redan i hemmen där anhöriga och barn kan bidra till omsorgen.

Sverige ligger högt på Europalistan över länder som minskat antalet vårdplatser mest.

Socialstyrelsen har kritiserat hemsjukvården för att patienterna löper stora risker. I dagarna granskar Ekot hemsjukvården och rapporterar om brister i bemanning, läkarkontakter, medicinering, journaler och helhetsansvar.

Lägger ansvaret på andra

En sjuksköterska kan ha ansvar för 400 patienter, medicineringen delegeras till hemtjänsten där förväxling av mediciner är vanligt. En patient fick föras in medvetslös till sjukhus, en diabetiker fick sju injektioner utan insulin, en döende fick inte det smärtstillande morfin han behövde.

Ersta diakoni har just sagt upp sitt hemtjänstavtal med Stockholm därför att ersättningarna är så låga att det inte går att hålla en god kvalitet i omsorgen längre.

När sjukvården har ont om platser lägger man ansvaret på hemtjänsten, som i sin tur hoppas att de anhöriga ställer upp och det är de gamla och svårt sjuka som blir budgetens verkliga förlorare.

EF