Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Otrygga ungdomar tackar för espresson

Om inte regeringen varit helt i radioskugga så har de säkert hört om de lite mindre smickrande sidorna av Espresso Houses verksamhet.

Inget fördöme Regeringen hyllar kafékedjan Espresso House - som anklagas för att erbjuda sina anställda usla arbetsvillkor.

Du får äta din lunch på 15 minuter. Du får inte gå på toaletten under arbetstid. Om en kollega blir sjuk så ringer chefen inte in någon ersättare.

Låter det som en bra arbetssituation? Enligt P3 Nyheter ser vardagen ut så för anställda på kafékedjan Espresso House, som har verksamhet från Trelleborg i syd till Valbo i norr.

Kafékedjan har länge figurerat i mindre smickrande sammanhang. Sveriges Radio rapporterade redan i fjol att anställda larmade om att de är underbemannade och får jobba övertid utan rätt ersättning.

Även hos Hotell- och Restaurangfacket är företaget känt.

– Om man ifrågasätter saker då anses man vara misshaglig och får försämrade arbetsmöjligheter. Har man varit i en arbetsledande ställning så får man skriva på nya kontrakt med sämre anställningsvillkor, säger Lynn Ljungberg, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket, till Ekot.

Om inte regeringens partiföreträdare och alla deras tjänstemän varit helt i radioskugga så har de säkert hört om de lite mindre smickrande sidorna av Espresso Houses verksamhet.

Och ändå: när de borgerliga ledarna skulle välja lokal för en gemensam pressträff inför helgens partiledardebatt så gick de till Espresso House i centrala Stockholm. I debatten i söndags hyllade dessutom Jan Björklund och Göran Hägglund kedjan och påstod att många av ungdomarna som jobbar där skulle bli arbetslösa om vänsteroppositionen fick bilda regering.

Espresso House  är tydligen ett av de bästa exemplen regeringen kan plocka fram på att den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar haft effekt.

Någon oro över hur ungdomarna har det på jobbet verkar ministrarna inte känna. Hotell- och restaurangbranschen består till hälften av ungdomar under 26 år. Fyra av tio anställda där har otrygga visstidsanställningar som staplas på varandra eller dag-till-dag-jobb.

Många anställs också på nollkontrakt, där man inte har några schemalagda timmar, utan där det gäller att vara snabbast på att svara på ett sms från chefen för att få chansen att jobba. Bland anställda inom hotell- och restaurangbranschen uppger en tredjedel att de blivit nekade att ta rast, enligt en rapport från LO.

Det här är en utveckling som regeringen understödjer, bland annat genom att göra det lättare att anställa på otrygga villkor och förlänga provanställningstiderna. Folkpartiet och Centerpartiet vill dessutom försämra anställningsskyddet och ge unga lägre löner.

Mycket kan man säga om regeringens Espresso House-kramande, men det handlar inte om omtanke med de unga anställda.

Följ ämnen i artikeln