Unga möter äldre konst

Publicerad 2014-06-13

Wademarsudde visar äldre estetik med nya kommentarer

När sommartystnaden borde lägga sig är det alltid vägarbeten någonstans. Och renoveringar.

Sömniga sorters förändringar som både betyder att planering har förvandlats till handling och att man snart får börja om, till hösten i stället för till våren.

Waldemarsudde är en sådan renoveringsplats. Så för att ändå hålla igång sommaren så visas samlingarna på nytt sätt, med kommentarer av nio konsthögskolestudenter.

Det är en fin liten utställning. För att den visar ett allvar i mötet med den äldre konsten och för att den är estetiskt lärorik, det är spännande att se hur kommentarerna är tänkta och uppbyggda, hur samlingarna faktiskt piggnar till, vitaliseras, av att få nya samtalspartner.

Där Aguéli målade sina afrikanska soldränkta landskap, där Per Hasselberg skildrade den nakna unga kvinnokroppen i idealiserande, lätt pornografisk pose, där både prinsen själv och hans namne Eugène Jansson målade sommarnatten – där finns studenternas kommentarer. I form av avgjuten eltandborste, blåfördjupande monokromer, tunnelbanans avskalade kyla och engagerat landskapsmåleri.

Empati och identifikation har varit ledorden, inte undersökning och forskning, och det tycker jag märks. Det finns en stämning av något som i brist på bättre ord kan kallas jämlikhet: samlingarna och kommentarerna har legerats i en relation där det inte längre spelar någon större roll vem som var först.

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.