’En orgie är aldrig fel’
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-30
Hanif Kureishi sätter fokus på sex – i verkliga livet och i sin senaste bok
Hanif Kureishi är provokativ, rolig och mycket intresserad av sex.
Det framgår inte minst av hans nya bok ”Något att säga dig”.
– En orgie är ett handfast sätt att få alla romanfigurer att träffas.
Hanif Kureishi fick sitt genombrott med ”Förorternas Buddha”, en skarpsynt och sanslöst underhållande skildring om identitet och om att växa upp i Storbritannien med en engelsk mamma och pakistansk pappa. Den handlade mycket om honom själv och hans sätt att se på livet i 20-årsåldern.
Nu har han hunnit bli 54 år, håret är gråsprängt, ansiktet fårat och han har utsetts till ”Commander of The British Imperium” av drottning Elizabeth, en utmärkelse så prestigefull att den gamle rebellen inte kunde förmå sig att tacka nej.
Skrämmer journalister
Hanif Kureishi gör ett respektingivande, för att inte säga lite farligt intryck.
”Han kan inte vara lätt att vara gift med. Bara att äta frukost med honom gjorde mig nervös”, som en engelsk kvinnlig journalist uttryckte det.
Kristofer Lundström, programledare i SVT, ledde ett seminarium med Kureishi på bokmässan i Göteborg och bad honom presentera sig själv.
– Det är ditt jobb. Du har betalt för det. Och det har inte jag.
Därefter blev stämningen herrarna emellan något spänd – för att uttrycka det milt.
Så det är med viss bävan jag går till vårt möte. Hanif Kureishi tillhör den grupp författare som kan skildra det mångkulturella samhället inifrån och nämns tillsammans med andra storheter som Rushdie, Naipaul och Ishiguro.
Han naglar fast mig med sina mörka, intensiva ögon men svarar snällt på alla mina frågor.
Den gyllene medelåldern
Nya romanen ”Något att säga dig” handlar om en medelålders psykoanalytiker i London, som är lika skicklig på att locka ur människor deras hemligheter som att hålla tyst om sina egna. Den skärskådar kärleken, våra största rädslor och innersta önskningar, livet med all sin smärta och döden, som kommer allt närmare. Och så förstås den komplicerade sexualiteten.
Hanif Kureishi har själv gått i analys i många år.
– Annars skulle jag springa naken nedför gatan.
Han älskar att vara medelålders.
– Jag är mindre rädd, jag är mer van vid världen, jag har mer pengar. Samtidigt kan dina vänner bli sjuka, dina föräldrar dö och folk börjar fundera över guds existens. Jag har själv ingen uttalad tro men är fascinerad av religionen som fenomen.
En splittrad vänster
Hanif Kureishi tillhörde den generation som var övertygad om att alla svarta, kvinnor och gays inom vänstern trodde på en gemensam sak.
– Men identitetspolitiken har brutit sönder vänstern. Nu är de svarta för sig, kvinnor för sig, gays för sig. Kampen mot en föråldrad överhet och för livsglädje kom av sig. I stället kom hotet mot friheten att växa från ett håll vi inte var beredda på.
Kureishi chockades av fatwan mot gode vännen Salman Rushdie.
– Folk började som anti-rasister och utvecklades till muslimska fundamentalister. Jag besökte moskéer och mötte unga människor och skrämdes av deras hat mot väst.
Hellre leva än skriva
Själv ville Kureishi bli så brittisk som möjligt när han växte upp.
– Och något mer brittiskt än mina egna söner har jag svårt att tänka mig.
Sönerna, som han säger att han avgudar, är två femtonåriga tvillingar från första äktenskapet och en tioåring från det andra.
– Jag trivs väldigt bra tillsammans med dem. De får mig att skratta. Om jag måste välja mellan att skriva en dag eller att tillbringa den med mina söner väljer jag att umgås med dem. Att skriva är inte lika viktigt för mig som att leva och att leva är framför allt att vara med mina barn.