Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Sketcher ur livets fånerier

Publicerad 2013-09-13

Mohsin Hamids livshistoria förklädd till självhjälpsbok

PROSA Mohsin Hamids till självhjälpsbok lätt förklädda roman Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien (Natur & Kultur, övers Rebecca Alsberg) är en livshistoria om pojken som blir åldring. Däremellan blir han också rik.

Romanen har ett du-tilltal och med glimten i ögat beskriver Hamid livet i en stad som skulle kunna ligga i hans första hemland Pakistan.

Hamid skildrar ett helt människoliv och samtidigt tycks berättelsen befinna sig i en sorts nu. Tiden är sammanpressad på ett sätt som gör dess gång än mer förunderlig. Och förändringen i den unge pojkens liv mer nära: han flyttar med familjen från landsbygden, växer upp fattig i den trånga och smutsiga staden, ser sina syskon bilda familj medan han jagar förmögenheten som han till slut skapar. Hamid skriver med en undertryckt ilska över världens tillstånd men också med så mycket humor att även de mest tragiska och ödestunga händelserna kommer ut som sketcher ur livets fånerier. Det har också att göra med självhjälpsformen: en mycket allvetande, rent av besserwissrig författarröst har full kontroll över sina marionetter.

Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien är möjligen en mellanbok.

Med sådana mellanböcker kan man kanske också bli snuskigt rik i den krisande litteraturvärlden.