Stoppa INTE ner handen i långa farbrorns ficka!
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-27
Politiskt korrekta? Nej! Poppis? Ja! Böckerna som var bäst för länge sen
Godnattstunden blir en mardröm.
Det är pedofilvarning när Lilla Anna hittar en snok i farbrors ficka, i Pippi haglar fördomarna och barnaga är vanligt i många sagor.
Här är barnböckerna som var bäst för länge sen.
Barnbokshyllorna svämmar över av fördomar. Ta bara Pippi med sin pappa negerkungen och Ronjas far som super och slåss.
I de äldre barnböckerna finns mängder av exempel.
I Barna Hedenhös och de Urlympiska spelen kallas afrikaner för negrer och de tecknas som becksvarta med gigantiska läppar och tofsar i håret.
–?Det finns en hel del oerhört politiskt inkorrekta barnböcker. Som Tintin i Kongo där färgade människor är karikatyrer med jätteläppar. I dag skulle en författare aldrig göra sig lustig över ras eller religion, säger barnboksexperten Marta Hedener.
”Man skrev ju så”
I de första Fem-böckerna, som kom ut på 40-talet, kunde man läsa om skurkaktiga zigenare. I dag har böckerna skrivits om för att passa vår tid. Men att ändra ordval i böckerna hör till ovanligheterna. Än i?dag går det att läsa om barnaga och rasism i böcker för de små.
–?Man skrev ju så på den tiden. Det skiljer enormt mycket i tyckande på 50 år. Men jag kan förstå att man inte vill förmedla en unken inställning till barnen, säger Marta Hedener.
Hittar en snok
Läsning för barn innehåller också andra hemskheter. I Lilla Anna – Kom och hjälp besannas föräldrarnas värsta mardröm, pedofili, när Lilla Anna stoppar ner handen i en farbrors ficka och hittar en snok. Emil i Lönneberga blir inlåst i snickarboden av sin pappa och Emil går oftast under namnet ”förgrymmade unge” och Den fula ankungen får vänner först när han blir vacker.
–?Böcker är en stor källa till barnens omvärldsanalys. Först vid fem års ålder kan barnen skilja på bok och verklighet, säger barnpsykologen Antonia Reuter.
Men hon tror inte att barnen påverkas så mycket att de börjar avsky sina styvsystrar efter att ha läst Askungen. Däremot tycker hon att böcker kan vara ett bra sätt att börja diskutera saker och ting.
–?Vi läser böcker som har många år på nacken. Familjelivet har förändrats, vi reser mer och vi vet mer. När man läser är det ett bra tillfälle att berätta för barnen hur det såg ut förr och hur det ser ut i?dag, säger Antonia Reuter.