Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

”Det är synd om mannen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-28

Susan Faludi om hur 11 september väckte gamla könsroller till liv

SOM ATT KOMMA HEM ”Att vara i Sverige är som att komma

GÖTEBORG. Kvinna – tillbaka till spisen.

Man – slåss för ditt land.

Terrorattackerna den 11 september blev en ursäkt för att hylla gamla könsroller, skriver Susan Faludi i sin nya bok.

Aftonbladets Cecilia Gustavsson mötte Susan Faludi på Bokmässan i Göteborg.

Den unga Susan Faludis manlige mentor gav henne rådet: Strunta i feminismen, annars blir du för begränsad. Han kunde inte ha haft mer fel. Faludi har blivit superstjärna genom att ständigt debattera och rota i frågan om kvinnors och mäns olika roller.

Öga mot öga är hon välformulerad, vänlig och ger ett nästan skört intryck. Men hennes arbete skrämmer och upprör många.

Man är på rätt väg

– När man möter så mycket rädsla och motstånd som jag, då vet man att man är på rätt väg, säger hon bestämt när vi träffas på bokmässan i Göteborg.

Susan Faludi fick ett enormt genombrott med ”Backlash” 1991, en bok om kvinnorörelsens bakslag under 1980-talet. Boken blev en bibel inom den feministiska rörelsen.

I nästa bok – ”Ställd – förräderiet mot männen” hävdar hon att det är synd om den moderne mannen, vars roll förändrats så mycket att han blivit totalt vilsen. Han är inte längre självklart familjens överhuvud, och klassiska ”manliga” drag som fysisk styrka står inte lika högt i kurs längre.

Backade efter 11 september

Men efter terrorattackerna den 11 september 2001 backade könsrollerna i USA, menar Susan Faludi i sin nya bok ”Den amerikanska mardrömmen”.

– Plötsligt blev den manlige John Waynetypen och 50-talets hemmafru i ropet igen.

Hon beskriver hur kvinnorörelsen fick del av skulden för att USA blivit mer sårbart och ”feminiserat” och därmed ett enklare mål för fiender. Att attentaten blev en ursäkt för konservativa krafter att gräva fram myten om hjältemodiga män som räddar svaga kvinnor.

Genom mängder av fakta och citat påvisar Susan Faludi hur det svepte en backlash över hela USA:

Medierna fylldes av sörjande änkor som berättade om sina modiga, döda, män och att de nu insett värdet i livet: att sluta jobba och ägna sig åt hem och barn. Kvinnliga singlar sades längta efter äktenskap och trygga karlar.

Röster höjdes för en ny manlighet – handlingskraftig och krigsvillig – i stället för den mjukare manstyp som skulle vara resultatet av att kvinnor fått mer rättigheter.

”Militärt chict”

Susan Faludi tar upp denna traditionella vind i allt från politik till mode, hur kvinnokläderna blev ”feminina och milda” och herrmodet utropades till ”militärt chict”.

Varför blir en del så provocerade av att du debatterar könsroller?

– Många är rädda för att erkänna att det inte är svartvita gränser mellan könen, utan till exempel att alla är sårbara, även män.

Hur lever du själv jämställt i vardagen?

– Jag arbetar för jämställdhet genom att skriva och tala, men jag är ingen gatuaktivist. På ett privat plan är det en utmaning att rannsaka sig själv varje dag. Det är mycket enklare att följa oskrivna regler än att bryta dem.

Hur har du och sambon det med hushållsarbetet till exempel?

– Vi är lyckliga nog att ha fria arbetstider båda två, och vi har inga barn, så vi har det enklare än många andra. De det är synd om i USA är ensamstående mödrar, som verkligen får klara allt själva och kämpa för att få mat på bordet.

När Susan Faludi ska tala på bokmässan är det smockfullt i den gigantiska salen. Hon nämner sitt nya projekt: Att undersöka om mödrar lyckas föra över sin kraft på döttrarna.

Vad har du själv för råd till unga kvinnor?

– Tänk, ifrågasätt! Och följ inte den enklaste vägen.

Det skulle mentorn höra.

Läser Hjalmar Söderberg

Ålder: 49 år.

Yrke: Författare, debattör, gästprofessor på Radcliffe.

Familj: Sambon Russ Rymer, författare.

Bor: San Francisco.

Bakgrund: Född och uppvuxen i New York. Har examen från Harvarduniversitetet. Jobbade som journalist för bland annat Wall Street Journal, och fick Pulitzerpriset för undersökande journalistik. Gjorde succé med ”Backlash” 1991, om bakslaget mot kvinnorörelsen.

Aktuell med: ”Den amerikanska mardrömmen – bakhållet mot kvinnorna” (Leopard förlag).

Favoritförfattare: ”De som lyckas skriva fiktion om social historia på djupet”.

Läser just nu: ”Har just börjat i ”Den allvarsamma leken” av Hjalmar Söderberg.”

Följ ämnen i artikeln