Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Lysande deckare av Belinda Bauer

Publicerad 2013-09-03

Ung kille med asperger hamnar mitt i mordfall av en slump

Belinda Bauer.

Patrick, en kille med asperger som tidigt i livet förlorat sin pappa i en bilolycka är den centrala gestalten i Belinda Bauers kriminalroman Betraktaren (Modernista, översättning Ulla ­Danielsson). Han vill försöka förstå, inte bara en mystisk och svår­avkodad omgivning, utan döden.

Den plötsliga frånvaron, den lilla skillnaden mellan det levande och det icke-levande, det som finns i ens egen värld och det som är borta för gott.

Bauer tecknar ett nära, om än ibland något yxigt, porträtt av en ung kille med problem. Han hamnar av en slump mitt i ett mordfall, vilket utmanar hans behov av att skapa ordning.

Som idé för en ­intrig är det lysande, och temat påminner ytligt om hyllade tv-serien Bron: huvudpersonen har problem med det sociala spelet men är en ­oerhört smart tänkare.

Likheterna slutar dock där, för skildringen av Patricks liv och tankar är långt mindre klyschig. Det tillför också en extra twist när en gåta ska lösas av någon som tar andra vägar till sambanden.

Förlaget Modernista har en sällsynt god näsa för bra kriminallitteratur, kanske den bästa. Visst är det en form av kommersiell brukslitteratur, men som sådan ­ligger Betraktaren ändå skyhögt över mycket annat i genren.