Är du en Hemnet-knarkare?
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-17
Tittar du dagligen på bostadssajter – utan flyttplaner?
Styr fingrarna automatiskt in på hemnet?
Då kan du ha drabbats av det nya bostadsberoendet.
– Jag går in flera gånger om dagen, säger 32-åriga Christine Karlsson.
Det går inte en dag utan att Christine Karlsson kollar på bostadssajten Hemnet. Själv bor hon i Trollhättan och har inga planer på att flytta från sitt nuvarande hem. Men ändå kan hon inte låta bli att frossa i lediga lägenheter.
– Jag kollar flera gånger per dag. Har jag extra mycket tid kollar jag andra kommuner också, säger hon.
Det var för tre år sedan Christine Karlsson först gick in på Hemnet, i samband med att hon skulle flytta. Sedan bara fortsatte suget.
– De dyraste lägenheterna kollar jag alltid först, och särskilda områden. Det som är lite flashigt. Jag kollar aldrig på något som är billigare än min egen bostad, säger hon.
Ibland räknar Christine Karlsson också på vad det skulle kosta att bo i paradvåningarna. Trots sin ganska blygsamma lön som sfi-lärare.
– Det har ingen koppling till verkligheten. Det är inte som att titta i en inredningstidning för att få inspiration, säger hon.
Bostaden som identitet
Christine Karlsson är långt ifrån ensam om sin nya last. Av Hemnets alla användare är det hela 42 procent som går in bara för att drömma och fantisera om boende. Bara 26 procent av användarna funderar på att flytta det närmaste året. Det är typiskt för vår tid, tror forskaren Elisabeth Lilja. Hon är urbansociolog vid Stockholms universitet, och menar att synen på bostaden har förändrats mycket i samband med moderniseringen av samhället.
– De estetiska värdena blir mer och mer betydelsefulla. Idag är bostaden som en förlängning av en själv, ett sätt att bygga identitet, säger hon och fortsätter:
– Det här sökandet handlar om att hitta något som bäst speglar en själv, och det man vill visa upp för omvärlden.
Samma analys har Christine Karlsson. Hon ser att behoven är helt andra idag jämfört med när hennes föräldrar köpte villa för 25 år sedan, då funktionaliteten räknades mest. Nu är vi påverkade av inredningstrenden – och vill att allt ska se perfekt ut.
– För våra föräldrar var det helt okej med kedjehus. Men vi vill ha mycket mer än bara ett hus. Det hör till generationen runt 30, att man hela tiden ska uttrycka sig med sina prylar. Och det är jag egentligen helt emot! säger hon.
Jämför med andra
Hemsurfandet kan vara ett sätt att bemästra tillvaron, tror Elisabeth Lilja. Hon menar att bostaden är det enda man har riktig kontroll på idag.
– Vi har två vågskålar som väger tungt: boendet och arbetet. Förr vägde bostaden lite men idag är det precis tvärtom, ju mer osäkra jobb och projektanställningar som finns, säger hon.
Till viss del handlar det också om att få tillgång till något privat, tror Christine Karlsson. Lite som att kika in i någon annans fönster. Och vi har alltid jämfört vårt boende med andra på det sättet, säger Elisabeth Lilja.
– Men förr var jämförelserna mycket mer geografiskt begränsade. Tekniken möjliggör det här på ett helt annat sätt. Nu kan man ju till och med titta in i olika lägenheter och verkligen utforska dem.
Hon tror inte att vi någonsin kommer att bli helt nöjda. Värderingarna förändras hela tiden och möjligheten att jämföra oss med andra gör att vi lätt vill ha mer.
– Men genom surfandet får man en chans att se mer möjligheter så det kanske ändå blir lättare att förverkliga idén om hur man vill bo, funderar hon.
Destruktivt beroende
Christine Karlsson tycker att hemnetberoendet – liksom alla beroenden – kan vara ganska destruktivt.
– Det gör att man blir mindre nöjd med sin egen bostad, eftersom jag vet vad andra har. Då vill jag också ha öppen spis och stuckatur i taket.
Egentligen tror hon det är svårt att hitta den perfekta lägenheten.
– Det finns ingen lägenhet som är lika unik som jag, så jag får fortsätta leta, säger hon och skrattar.