Årets bästa pocketar
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-21
Aftonbladets bokskribent Cecilia Gustavsson tipsar om bästa pocketklapparna
En pocketbok i jul - ja tack!
Även om svenskarna allra helst frossat i deckare 2009 finns mycket annat läsvärt i årets skörd.
Aftonbladets bokskribent Cecilia Gustavsson ger de bästa julklappstipsen i pocketform.
• Till mammor och systrar:
Majgull Axelsson: Is och vatten, vatten och is
Komplicerade familjerelationer är Axelssons specialare. Här handlar det om två tvillingsystrar som växer ifrån varandra. Skuld, förväntningar och moderskap skildras psykologiskt inträngande. Ett plus för 60-talsmiljöerna.
Tawni O´Dell: Kära syster
Ett nystan av mästerliga dramer bland trasiga människor. Miljön är ett amerikanskt gruvsamhälle. I centrum står expolisen och taxichauffören Shae-Lynn, 40, en hårding med gräslig klädsmak. Hennes mystiska syster, som hon trott är död, dyker plötsligt upp...
Karolina Ramqvist: Flickvännen
Fick välförtjänt tidningen Vi:s litteraturpris. Exmodellen Karin är ihop med John, en grovt kriminell man. Texten bildar en tät, stillastående stämning där hon vandrar runt i deras perfekta hus och funderar över vad hennes kärlek handlar om.
• Till pappor och bröder:
Dennis Lehane: Ett land i gryningen
Ett imponerande romanbygge om Boston i början av 1900-talet, där klasshat och rasism frodas. De tre huvudpersonerna är en vit polis, en svart man som blir brottsling och en irländsk arbetarkvinna - alla levande och nyanserat beskrivna.
Jens Liljestrand: Paris-Dakar
Sju berättelser om att vara man (och människa), som fått Tidningens Vi:s litteraturpris. Här samsas psykologiska insikter med absurda vändningar, som mannen som försöksmedicineras till att bli gravid. Berättelsen om den stressade toastmastern är suverän.
Junot Días: Oscar Waos korta förunderliga liv
Internationell succé som fått det prestigefyllda Pulitzerpriset. I centrum står en dominikansk familj. Antihjälten Oscar är tjock, nördig och rädd för tjejer, hans syster Lola är betydligt vildare. Språket är mycket speciellt: färgstarkt, mixat och fyllt av slang.
• Till den relationsintresserade:
Helena von Zweigbergk: Ur vulkanens mun
Aj! Ett äktenskap i sönderfall beskrivs så att det gör ont, med gräl, tystnader och surande. Ett par tar med barnen på en semesterresa för att göra allt bättre. Missnöjet fullkomligen pyser ut från boksidorna. Varning: Slutet kan uppröra.
Richard Yates: Revolutionary Road
En modern klassiker från 1961, som sticker kniven i medelklassidyllen. Frank och April Wheeler har två barn och ett fint hus, men tomheten tar över. Bådas känslor beskrivs övertygande, och här ryms massor av existentiella frågor.
• Till den spänningssugne:
Johan Theorin: Nattfåk
Han lyckas igen, efter succén med "Skumtimmen". Familj Westin från ett fint villaområde i Stockholm flyttar till ett 1800-talshus på Öland. Hemska saker börjar hända, och läsaren får själv tolka: Går de döda igen? Finns det något övernaturligt?
Jed Rubenfeld: Analys av ett mord
Originell historia från sekelskiftets New York. En ung överklassfröken mördas, och polisen tar till nya psykologiska metoder för att spåra den skyldige. Driven story, stämningsfulla miljöer, och fiktion varvas smidigt med fakta. En njutning.
• Till finsmakaren:
Joyce Carol Oates: Dödgrävarens dotter
Huvudpersonen Rebbecca bygger på författarens egen farmor Blanche och hennes enorma klassresa. En typisk bred JCO-roman med både samhällshistoria och mästerliga skildringar av kvinnlig förnedring och utsatthet.
Jonathan Litell: De välvilliga
Ett hyllat storverk, fruktansvärt sorglig om den ondska människor är kapabla till. Andra världskriget beskrivs ur en nazistofficers perspektiv. Grymt och detaljerat om judeutrotningen och berättarjagets egna hemliga, förbjudna passioner.
Alaa al-Aswany: Yacobians hus
Arabisk bestseller med ett myllrande persongalleri. Ett hus i Kairo blir till en bild av samhället. Här skildras fattigdom, homosexualitet, olycklig kärlek, polisbrutalitet och fanatism. Allt beskrivet på ett mustigt, omsorgsfullt sätt.
• Till biografiälskaren:
Carl-Johan de Geer: Jakten mot nollpunkten
En sanslöst rolig, och även sorglig, bok om konstnären och filmaren de Geers liv. Jag älskar hans formuleringsförmåga och absurda utvikningar. Om att vara mobbat adligt barn, om 60-talets idealism, om kärlek och vänskap. Och mycket mer.
P-O Enquist: Ett annat liv
Förra årets Augustprisvinnare, och få kan skriva som Enquist. En utvecklingshistoria som sträcker sig från barndomen i lilla Hjoggböle till den litterära toppen. Ärligt beskriver han skrivarvåndor, drömmar och alkoholism. Något trevande början, men ge inte upp!
• Till den samhällsintresserade:
Eva Franchell: Väninnan
Författaren blev vän med utrikesminister Anna Lindh efter att ha varit hennes pressekreterare. Hon var med vid mordet på NK. Initierat och spännande om politikens maktcentrum 1994-2006: intrigspel, taktik och stora händelser som Estoniakatastrofen.
Fausta Marianovic: Sista kulan sparar jag åt grannen
En bild av krigets vardag i Bosnien, bakom tidningsrubrikerna. Berättarjaget är en pacifistisk mamma som har söner med två olika män: en serb, en muslim. Helt plötsligt delar etniska skiljelinjer vänner och familjemedlemmar. Känslostarkt, och med humor.
• Till den som missat kultböcker:
Anne Rice: En vampyrs bekännelse (nyutgåva)
Denna första del i en serie om de trendiga varelserna kom 1976. En journalist tillbringar en trollbindande natt med att intervjua den 200-årig vampyren Louis om hans blodtörstiga liv. Grymt, sensuellt och förstås - läskigt.
Donna Tartt: Den hemliga historien (nyutgåva)
Ett thrillerartat relationsdrama som blev succé när boken kom 1992. Richard börjar college och dras till en liten dekadent, intellektuell krets som lever ut med droger, sex och ritualer. Men ondskan lurar, och vänskapen sätts på spel. Fascinerande stämning.
• Mina favoriter:
John Ajvide Lindqvist: Människohamn
Mindre skräck än i "Låt den rätte komma in", men lika utsökt. En liten flicka försvinner, en förbannelse ruvar över en skärgårdsö och ett mystiskt väsen dyker upp. Givetvis suverän personskildring. Det här är en otrolig historia, omöjlig att släppa.
Alice Munro: Kärlek, vänskap, hat
Intelligent, stilrent, iakttagande - det är en härlig upplevelse att läsa denna kanadensiskas noveller. Hennes träffsäkra stil fångar relationer och livsval pricksäkert, framför allt ur kvinnlig synvinkel. Att hon fått det prestigefyllda Bookerpriset känns självklart.