”De gör fruktansvärda saker men de är barn”
Malin Persson Giolitos nya roman handlar om barn och gängvåld
Det finns böcker som är så starka att man inte kan värja sig.
”I dina händer” av Malin Persson Giolito är en sådan bok.
Den handlar om barn som dödar barn.
Malin Persson Giolito fick sitt stora genombrott 2016 med kritikerhyllade rättegångsthrillern Störst av allt. Den blev årets mest sålda bok och även en framgångsrik Netflix-serie. Under två år reste hon runt och talade om den. Först i Sverige och sedan, i takt med att de närmare trettio översättningarna kommit ut, även utomlands.
– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna skriva lika bra igen. Men jag tycker så mycket om I dina händer och är stolt över den, säger hon.
De senaste fem åren har hon ägnat åt att skildra vad som sker med människorna, särskilt barnen, när gängvåldet tar över ett samhälle.
– Det är ett otroligt svårt ämne. Vi vill så gärna skjuta det ifrån oss. Det finns inga ljuspunkter. När jag började skriva skulle det jag skriver ha orsakat mediehysteri. Men idag är det annorlunda. Verkligheten har blivit en annan och det har bidragit till att jag fått skriva om och om igen.
Klassperspektivet tar plats
Hon säger att hon har satt stor press på sig själv. För att skaffa sig mer kunskap har hon talat med poliser, advokater, kriminologer och besökt ungdomshem.
– Och läst. Jag har läst väldigt mycket material. Det var viktigt för mig att få med så många röster som möjligt.
Klassperspektivet är ofta förekommande i Malin Persson Giolitos böcker. Så även den här gången.
I dina händer handlar om Billy och Dogge, två pojkar som är sex år när de träffas och sedan förblir oskiljaktiga. Billy bor med sin stora familj i Våringe, en sliten betongförort. Dogge bor på andra sidan motorvägen i Rönnviken, ett grönområde med villor, golfbana och lekplatser. Hans föräldrar tillhör överklassen.
När de är fjorton år skjuter Dogge ihjäl Billy – det får man veta på bokens första sida.
– Min avsikt har inte varit att sända ett budskap. Om jag haft någon agenda så är det att det att aldrig glömma bort att de är barn. De gör fruktansvärda saker men de är pojkar, inte fullvuxna män.
Snabbt utför
Billy och Dogge får redan i nio-tioårsåldern utföra ärenden åt en lokal gängbrottsling som de beundrar. De börjar med att stjäla kexchoklad, grillad kyckling och snus. Sen går det fort utför.
De får lära sig skjuta, förvara vapen i föräldrarnas källarkontor och använda droger.
Bilden av gängbrottslingar i sociala medier är att de har dyra bilar, snygga tjejer, mycket pengar och lever i otroligt häftiga miljöer.
– I själva verket är de oerhört rädda och dämpar sin dödsångest med droger. Det måste vara som att leva i Guantanamo. Man har ingen som helst makt över sitt eget liv. Det finns ingen likhet med den glamorösa tillvaro som de kanske har trott att de skulle få vara en del av. Bara rädsla och misär.
– Mehdi Adnan Mossa, en svensk kille och avhoppare som föreläser om missbruk och kriminalitet, har berättat om det här. Hur han var så rädd att han inte kunde sova om han inte var inlåst i häktet. Där kunde han slappna av.
”Börjar i fel ände”
Det ökande gängvåldet har fått många politiker att kräva strängare lagar och hårdare straff.
– Det är att börja i fel ände. Varför talar vi inte mer om vardagsbrottsligheten? I de utsatta områdena förekommer vandalism i butikerna varje dag. Vi måste ge barnen och deras föräldrar en bättre livsmiljö. Billy var intelligent och charmig. Han tilläts komma undan med sina allt farligare handlingar. Ingen vuxen stoppade honom.
Malin Persson Giolito hade bestämt sig för att aldrig skriva en polisroman.
– Men nu har jag gjort det i alla fall. Den här gick inte att berätta på ett annat sätt.
I familjen finns en gigant i just den genren, Malins pappa Leif GW Persson.
– Han har läst boken och haft en del bra tips.
Och jo, han tycker om den.