Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Män som vet bäst

Män förklarar saker för mig helt godtagbar igenkänningsbok

SAKPROSA Att många män gillar, att förklara saker, ofta självklarheter och oftast för kvinnor, är så vanligt att det fått ett eget ord, mansplaining. Förra året tog det plats i nätversionen av Oxford dictionary, men dess ursprung är en krönika från 2008 av Rebecca Solnit: Men explain things to me. Termen myntades efter att många kvinnor vittnat om upplevelser liknande den som Solnit berättar om i sin krönika.

Män förklarar saker för mig (Daidalos, övers. Helena Hansson) inleds med just den smått bisarra händelse som är en sorts urscen i mansplainingens universum: en man berättar för Solnit om en ny bok och ignorerar fullständigt att det visar sig vara hon som är bokens författare.

Historien är fantastisk, men tyvärr händer det inte så mycket mer i textsamlingen. Rebecca Solnit skriver den sorts mycket amerikanska krönikor som kan vara mycket irriterande. Ordrikt, ofta självklarheter som staplas den ena efter den andra, referenser till egna böcker och upplevelser som vore de alltid hett stoff. Virginia Woolf är en uppenbar inspirationskälla för Solnit, men på ett litterärt och filosofiskt plan så ouppnåelig.

Vid läsningen längtar jag efter substans, efter det där språnget som kännetecknar en god essä. Vindlingarna, de fram tills nu otänkta tankarna. De kommer aldrig. Men för all del, som igenkänningsbok är Män förklarar saker för mig helt godtagbar. Om den bara inte påminde mig om att feminismen, den börjar alltid om från noll.