Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Välkommen, regnbågsbarn!

Bilderbok för fler än heteroföräldrar

En annan fick hålla till godo med Frances Vestins och Horst Tuuloskorpis Mummel – en ny människa, med gryniga svartvita fotografier och minnesvärda beskrivningar, som att orgasmen känns som att nysa, fast mycket skönare.

En sexualupplysningsbok som faktiskt funkar helt okej än i dag, om man tänker bort den påtagliga tidsfärgen i form av murarskjortor och tvärflöjter.

Och om barnet man läser den för råkat födas av heteroföräldrar, vill säga.

Är åhöraren exempelvis ett regnbågsbarn, adopterad eller framfödd av en surrogatmamma, blir det genast svårare.

Den kanadensiska sexualupplysaren Cory Silverberg inkluderar däremot alla sorters familjebildningar i sin bilderbok Hur görs bebisar? (Olika förlag), utan namngiven översättare(!).

Här presenteras livets nödiga ingredienser, en spermie, ett ägg, men i övrigt lämnas skildringen så öppen att den kan vara allas. Viktigast är att någon finns där när man pluppar ut, menar Silverberg.

Oavsett hur bebisen kommer ut är det en stor händelse att födas. Det är också en stor händelse för de människor som har väntat och väntat och VÄNTAT på att bebisen ska födas.

En genomsympatisk bok, som dock tyngs av Fiona Smyths onödigt käcka illustrationer i klatschig fyrfärg. Så jävla roligt är det kanske inte att vara spermie alla gånger.