En mycket Pigg 90-åring
Daniel Swedin om en jubilar som aldrig lämnat rampljuset
Musse Piggs födelsedag – 90 år på söndag – firas förstås i skuggan av en anka. Åtminstone i Europa. Här har ju Musse Pigg, alltsedan Kalle Anka dök upp 1934, spelat andrafiol. I USA däremot, där är Musse Pigg störst.
Så där brukar det låta när man talar om Walt Disneys tecknade mus. Det finns till och med en lätt fördomsfull teori som går ut på att amerikaner gillar vinnare och perfekta människor och att den tillrättalagda och intetsägande Musse därför går hem i USA. I Europa däremot har vi vett nog att uppskatta den komplexe, koleriske och komiske Kalle Anke.
Nå, det ska sägas att Kalle Anka är populär i USA också. Kanske har vi bara förväxlat Musses popularitet med att han finns överallt. Musse Piggs huvud och öron är ju själva symbolen för en av nöjesindustrins giganter, och hans siluett är logotyp för allt ifrån tv-kanaler till nöjesparker. Ankan är en människa, musen är ett varumärke, som någon sagt om skillnaderna mellan Disneys två antropomorfa djur.
Sällan har det känts lika sant som i dag, kring 90-årsdagen. Musses roll som amerikansk ikon – bredvid storheter som Marlboro, Levis, Coca-Cola och Tommy Hilfiger – exploateras verkligen stenhårt just nu. Skor från Vans, gjutjärnspannor från Le Creuset, kakor från Oreos, burksoppor från Campbells pryds med Musses siluett. Modehuset Marc Jacobs har tagit fram en särskild Musse Pigg-kollektion och klädåterförsäljare som Lindex och Uniqlo säljer Musse-kläder. Musse Pigg firar 90-årsdag som en symbol, som något man kan plocka ur garderoben. Som Nikes swoosh eller Ralph Laurens ponny.
Då kan det vara värt att påminna om att han är en rätt kul figur också.
I serietidningarnas värld har han förvisso svårt att mäta sig med Kalle Anka men Paul Murrys detektivserier från 1950-talet – där Musse och Långben löser kriminalgåtor och tampas mot skurkar som Svarte Petter, Emil Örn och Borstis – är storartade.
Bland de klassiska kortfilmerna från 1928 fram till 1953 finns det en hel del guldkorn. ”Muntra musikanter” från 1935, ”Uppåt väggarna” från 1933, ”Klockan klickar” från 1937 och julklassikern ”Musse Pigg på camping” från 1938 är några exempel.
Under ett par år har faktiskt Disney Channel hållit Musse, Långben och Kalle vid liv med en Emmy-vinnande kortfilmsserie. Mannen bakom serien, Paul Rudish, har tidigare gjort tecknade serier som ”Powerpuffpinglorna” och ”Dexters laboratorium” och i händerna på honom har Musse Pigg blivit något annat än en Bror Duktig. Det är anarkistiskt, våldsamt och skruvat på ett sätt som Disney inte tillåtit Musse vara på, tja, 70 år.