Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Det finns en massa ensamhet för män nu”

Joakim Pirinen om sin teckning som orsakade stora svallvågor på nätet

Ur ”Svenske man – du är ensam”.

Ett ögonblick Joakim Pirinen, 51, vars teckning ”Svenske man, du är ensam” orsakat stora svallvågor på nätet.

Joakim Pirinen.

Främlingsfientliga sajter har svarat på din teckning och kommentarsfältet har svällt över alla bräddar med diskussioner om den svenske mannens för- och nackdelar. Vad säger du till de som blivit upprörda av bilden?

– Vad blir de upprörda över? Det är ju vad den här mannen tror. Han inbillar sig att det festas där i våningen ovanför, haha.

Hur kom bilden till?

– Det var en ren jungrufödsel! Det finns tre sorts ideer. Den första är vad jag kallar Pallas Athena-idéer som kommer helt fix och färdiga med både text och bild. Den andra är fusioner. Man tar två halvbra idéer som tillsammans blir en helbra. Slutligen finns idéer som är en sorts avknoppning på andra idéer. Men den här bara såg jag framför mig förra måndagens morgon när jag skulle gå till jobbet. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra på jobbet, så jag passade på att teckna den.

Det har också blivit en diskussion om ensamhet, utanförskap och depression i kommentarerna. Vad tycker du om det?

– Ja, jag är själv mannen i våningen under, frånskild och väldigt akterseglad. Dessutom invandrare ultralight, eftersom jag är finne. Det finns en massa ensamhet för män nu.

Vad ska man göra åt det då?

– Man ska nog ta den där mannen i våningen under på allvar, men det enda som hjälper lite är ju att skratta åt det. Fast jag har ingen patentlösning. Det går inte att analysera sina egna skämt då går de sönder!

Var är du själv? På festen eller i lägenheten under?

– Större delen av tiden är jag nog i våningen under. Nån gång ibland får jag gå på fest med kommunister, haha.

Har du läst hyllningen till den svenske mannen som skrevs som ett svar på din teckning? Den publicerades på sajten Avpixlat.

– Nä, jag har varit inne där nån gång, men jag tycker det är jätteläskigt. Jag mår väldigt dåligt av att att läsa där.

Den handlar om att svenska män är bra entreprenörer och atletiska och en massa andra saker.

– Det kan man väl skriva under på. Men en skämtare kan inte kommentera sina egna skämt. Antingen fattar man eller så fattar man inte.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Fred i Sverige.