Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Senaste nytt som tv-drama

Premiär för ”The Newsroom”

Jeff Daniels som nyhetsankaret Will McAvoy i nya serien ”The newsroom”.

Förmodligen fick Aaron Sorkin blodad tand efter The social network, filmen om Facebook som hade premiär redan 2010.

Den var blodigt aktuell – snabbt skriven, snabbt filmad och fällde snabba domar över kända människor utan att slarva med den Sorkinska perfektionismen.

I tv-serien The Newsroom har han i alla fall skapat en perfekt plattform för att kommentera nästan dagsaktuella nyheter. Det är nytt hastighetsrekord i tv-drama. På sitt sätt nyskapande.

Will McAvoy (Jeff Daniels), ett nyhetsankare med ikonstatus, tappar plötsligt masken under en paneldebatt. Han erkänner att han alltid varit republikan, men att både Republikanska partiet och USA har gått åt helvete. Tänk att Claes Elfsberg plötsligt erkänner att han är moderat, men sedan lägger all sin ­energi åt att kritisera moderaterna från Aktuellt-studion.

Tillsammans med den oändligt briljanta producenten MacKenzie McHale (Emily Mortimer) samlar han ett gäng (oändligt briljanta) journalister som inget hellre vill göra än riktiga nyheter. De vill upplysa väljarkåren. Inga debatter. Inga personliga vinklar. Inga ömmande case. Ingen humor. De kämpar mot korrupta mediechefer, svikande tittarsiffror och sina egna tillkortakommanden samtidigt som de gör sig lustiga över twitter, bloggar och kommersiell journalistik.

Konservativt? En smula. Men inte okunnigt. Sorkin kan det han ogillar.

Ju längre säsongen går desto tydligare blir det att det här är ett illa dolt inlägg i presidentvalskampanjen. Republikanerna är bankrutt. Korrupta. Förstörda av Tea party-rörelsen som i sin tur är köpta av storkapitalet. Självklart kritiseras Sorkins serie för att inte begripa den nykonservativa folkliga vreden, men The newsroom är inte opartisk journalistik. Det är ett rasande debattinlägg.

Den stora ironin med The newsroom är tyvärr att det tv-program som Will McAvoy och hans besjälade hyperintelligenta reportrar till slut sammanställer varje kväll verkar vara eländigt – och jag menar verkligen eländigt – tråkigt. En samling ändlösa monologer om hur det gamla partiet håller på att köra USA i diket.

Faktum är att det inte är helt olikt en grinig ­politikblogg.