Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ett ögonblick...

...Moa Elf Karlén, 34,  förläggare på Leopard förlag, som i morgon släpper boken Storebror ser dig om jakten på Edward Snowden. En bok som innehåller ny information om NSA:s massövervakning.

Har det varit stort hemlighets­makeri kring boken?

Moa Elf Karlén, förläggare på Leopard förlag.

– Ja, det kan man säga. Boken släpps simultant i 25 länder. Och ingenting ur manus har fått skickas över e-post. När vi köpte rättigheterna fick vi inte titta på något i förhand. Den första lämningen av text kom på en papperskopia som lämnades personligen av det amerikanska förlaget vid ett möte i Frankfurt. Den svenska översättningaen har levererats i delar på minnesstickor och sedan har vi fått pappersutskrifter på nya kapitel.

Kan du garantera att inget har läckt ut?

– Det är ju smått fantastiskt, men det ser ut som att det har fungerat. 25 förläggare i 25 länder har sett till att inget har läckt. Det innebär att ingen utanför förlagen har fått titta på manuset.

Varför allt detta hemlighetsmakeri?

– Jag skulle säga att det i första hand är ett uttryck för hur allvarligt det här problemet är. Att Glenn Greenwald som journalist inte kan släppa material han fått från Snowden över internet utan att NSA får tillgång till det. Det är en enormt allvarlig situation.

Hur försiktig är du själv online?

– Det är klart att den här boken har påverkat mig liksom den kommer att påverka andra. Jag är mer försiktigt i dag än jag var för ett år sedan absolut.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att Leopard förlag ska vara förlaget som lyfter vår tids stora frågor. Rätten till ett privatliv är definitivt en av dem.