Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

”Det som gör mig arg är att jag måste dö”

Livet räcker inte till för att Caitlin Moran ska hinna göra allt hon vill

”Tillsammans är vi flest” Caitlin Moran är uppväxt i ett hem där det ständigt fattades pengar och de var beroende av socialbidrag. Hon tycker att alla svaga grupper måste slå sig ihop för att förändra. ”Kvinnor, homo- och bisexuella, svarta, underklass - tillsammans blir vi ju majoriteten!”, säger hon.

GÖTEBORG. Vi har 25 minuter på oss. På den tiden hinner Caitlin Moran avhandla det mesta - från berömmelsen till hur hennes man räddade hennes liv.

– Han var den första normala människa jag träffat.

Gustavsson och Moran har kul.

Den brittiska feministen Caitlin Moran har blivit megastjärna efter succéboken "Konsten att vara kvinna". Den senaste boken "Morantologi" kom nyligen på svenska och innehåller en mix av texter, bland annat om när hon var med Lady Gaga på strippklubb.

Och mer är på gång. Mycket mer. Moran slår raskt upp datorn och visar ett myller av färgglada rutor: idéer till fler böcker, kolumner, tv-program och filmer.

– Jag älskar det jag gör. Det enda som gör mig förbannad är att man måste dö. Även om jag reinkarneras kommer jag inte att hinna allt jag vill.

Hon avslöjar att hon är trött just nu. Fan tro´t. På en knapp halvtimma pratar hon lika mycket som en mer ordinär författare gör på två timmar. Jag har intervjuat henne en gång tidigare och minns väl hur hennes svar liknar en komisk och rapp enkvinnasföreställning.

Hur har ditt liv förändrats sedan framgången? skjuter jag snabbt in medan hon andas en sekund.

– Jag har två liv. Till 90 procent sitter jag och skriver och röker. Och twittrar. Och så åker jag runt och pratar om mina böcker. Men varje dag klockan 16.30 slutar jag skriva om jag är hemma - då kommer mina döttrar hem. Jag jobbar väldigt snabbt, försäkrar hon (jag tror henne).

Caitlin Moran berättar att hon knappt kan gå ut hemma i London längre, för att folk stoppar henne hela tiden.

– Jag är visserligen van att bli uttittad eftersom vi var åtta syskon i helkonstiga kläder. Som tonåring var jag fruktansvärt fet med knäpp klädstil, och alla glodde och kommenterade. Skillnaden nu är att folk säger snälla saker i stället för att kasta sten efter mig.

Som 19-åring sa du i en intervju att du kände dig som en gammal, utmattad tant. Hur känner du dig nu?

– Som en utmattad tonåring, haha! Nä men jag har fortfarande tron på populärkulturens makt att påverka, att jag har chansen att förändra. Tänk på The Beatles som fick en generation krigsveteraner att skaffa skägg, bli vänster och ha mer sex. Politiker underskattar populärkulturen.

Den fråga som Caitlin Moran brinner mest för är jämställdhet. Hon skriver om allt från utseendefixering till aborter på ett personligt och drastiskt sätt.

Vad är det viktigaste du lär dina döttrar?

(Här funderar hon faktiskt tyst i tre, fyra sekunder)

– Att de är normala precis som de är. Att det är normalt att få mens och hår på kroppen. My god, 12-åringar ska inte lägga pengar på att raka underlivet! Vi måste våga prata öppet om allt, det är grunden för att bli mer jämställda.

Döttrarna har hon tillsammans med sin man, som hon träffade när hon var 18. Hon har berättat att han räddade hennes liv.

– Jag var arton år och vild, hade bott i London i tre år och var den värsta versionen av cool: Jag hängde på barer, drack, tog droger och var cynisk. Han hade jobb, ett städat hus med mjölk i kylskåpet, han ringde mamma varje vecka - SO SEXY! utbrister hon och håller ett litet hyllningstal till maken.

– Han lärde mig att jag inte behövde försöka vara fantastisk hela tiden. Det kan räcka med att vara trevlig, och det var en lättnad.

Och där, efter en extremt snabb fotosession, pussar hon mig och rusar vidare för att skicka en kolumn till The Times.

Följ ämnen i artikeln