Olyckan som väckte kärnkraftsmotståndet
Per Leander om det otroligt osannolika haveriet i Harrisburg
Filmen Kinasyndromet (The China syndrome) av regissören James Bridges hade premiär den 16 mars 1979 med Jane Fonda och Michael Douglas i huvudrollerna. Titeln syftar på en eventuell härdsmälta och filmen var en thriller som handlade om en fiktiv kärnkraftsolycka och de ansvarigas försök att tysta ner händelsen.
Den amerikanska kärnkraftslobbyn svarade med att beskylla filmen för att vara ”skrämselpropaganda” och ett försök till ”karaktärsmord på hela kärnkraftsindustrin”. Kärnkraften var en ren och ofarlig energikälla, lovade man. Men mindre än två veckor efter att den kontroversiella filmen hade gått upp på biograferna inträffade en riktig kärnkraftsolycka i USA.
Klockan var 03.58 på natten till onsdagen den 28 mars när larmet gick i reaktor 2 på kärnkraftverket Three mile island i närheten av den lilla staden Harrisburg, Pennsylvania. Ett till synes vanligt rutinunderhållsarbete hade gått fel, och reaktorn började överhettas.
Personalen i kontrollrummen förstod till en början inte vad som var problemet eftersom mätinstrumenten gav motstridiga signaler, men på morgonen stod det klart att det hade börjat läcka radioaktiv gas från reaktorn.
Det riktigt skrämmande var att bolagsledningen och myndigheterna valde att inte informera allmänheten. På morgonnyheterna sades att det skett en smärre incident i kärnkraftverket under natten, men att allt nu var under kontroll.
I själva verket fortsatte situationen att förvärras under de kommande dagarna, och risken var stor för att Three mile island skulle drabbas av en härdsmälta eller vätgasexplosion. I värsta fall skulle hundratusentals människor ha kunnat dödats och stora delar av nordöstra USA ha blivit obeboeligt i flera decennier.
Till sist, efter fem dagars kris, hade man i alla fall lyckats kyla ner reaktorn. Harrisburgolyckan slutade därmed lyckligt. Det var, för att citera Tage Danielssons klassiska sketch om sannolikhet, ”som om man menar att det som hände i Harrisburg var så otroligt osannolikt så egentligen har det nog inte hänt … Det som hände i Harrisburg kan inte hända här, eftersom det inte ens hände där, vilket hade varit mycket mer sannolikt, med tanke på att det var där det hände.”
Men sedan Harrisburgolyckan har det som bekant skett ett par betydligt värre kärnkraftsolyckor i Tjernobyl 1986 och Fukushima 2011.
I USA fick olyckan folk att inse att kärnkraften inte var så ofarlig som tidigare sagts. En proteströrelse växte fram och efter 1979 har i princip inga nya kärnkraftverk byggts i USA. I dag finns 99 aktiva kärnkraftverk i USA, vilket är betydligt färre än de 1 000 som var planerade när kärnkraftsindustrin hade sin storhetstid.
Den totalförstörda reaktor 2 på Three mile island har av naturliga skäl inte varit i bruk sedan olyckan 1979. Reaktor 1 däremot har fortsätt att användas av ett kommersiellt bolag, men ska enligt planen stängas i september 2019, då den i dag inte längre är ekonomiskt lönsam.