Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Hur hamnade vapen och Gud jämte snacks och kompisar?

Erhan A är jihadisten som vill chilla med IS

”De har allt: laptops, vapen, snacks. Jag har själv sett bilderna på David när han chillar med de andra.”

Detta är 22-årige Erhan A:s bild av tillvaron med Islamiska staten i Syrien, och den har inte förändrats sedan hans kompis David dog i strid. Paradiset väntar. Erhan har själv försökt ta sig till Syrien, men stoppades vid turkiska gränsen och skickades hem till Tyskland.

Här har vi alltså en av de unga europeiska jihadister som det pratas så mycket om, i en lång intervju i Süddeutsche Zeitungs vecko­magasin. Tidningen får kontakt med honom på nätet, där han insuper IS-propaganda och chattar med likasinnade.

Erhan har avvisats från alla moskéer han sökt sig till. Han anser att hans turkisk-tyska föräldrar är ”euro-fake-muslimer”. Han tror att IS halshugger för att det är ett snabbt sätt att döda. När de intagit Syrien står Turkiet på tur och det går lugnt till bara turkarna inte gör motstånd. Han verkar tro att det är ett möjligt scenario. Vad händer när IS tar över? Då måste polisbilarna målas om i islams färg, grönt.

Erhan framstår som både barnslig och hjärntvättad – och han tänker försöka ta sig till Syrien igen. Vad som sannolikt väntar honom är ett bombbälte. Enligt tyska säkerhetspolisen används de tillresta krigarna ofta som kanonmat. Många saknar ju stridskunskap.

Intervjun är skrämmande – och sorglig. Hur hamnade vapen och gud jämte snacks i den där drömmen om att chilla med kompisar?