Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Bildt får stöd från Ukrainas extremister

Sveriges utrikesminister sprider antisemitiska fanor på Twitter

Sedan Ukraina backade ur samarbetsavtalet med EU har de blågula flaggorna vajat på Kievs gator. Protesterna mot Ryssland och för EU har delvis blivit våldsamma.

Den flitigast förekommande blågula fanan i folkmassorna föreställer en hand med tre fingrar. Den tillhör Svoboda – ett parti som vill stoppa all invandring, förbjuda ”Ukrainafobi” och göra vapeninnehav till en mänsklig rättighet. Ett antisemitiskt parti som ingår i den växande östeuropeiska fasciströrelsen.

De aggressiva ukrainska nationalisterna riktar sig framförallt mot Ryssland. Partiledaren Oleh Tyahnybok påstod 2004 att en ”moskovit-judisk maffia” styr Ukraina och har nu lett protesterna tillsammans med representanter för fängslade Julia Timosjenkos parti.

En allians man sällan läser om i rapporterna från Kiev.

Och lustigt nog låter deras antiryska retorik exakt som Carl Bildt – vår vittbereste utrikesminister som tillsammans med sin polske kollega lett förhandlingarna för att föra Ukraina närmare EU.

Man kan inte alltid välja sina politiska vänner, men man kan tänka sig för om man är utrikesminister. Bildt twittrar gladeligen bilder på Svoboda-fanor och skriver om rysk "utpressning" och hur Ukrainas regering ”bugat djupt för Kreml”.

Själv har Bildt förhandlat med den groteskt förmögne ukrainske superoligarken Rinat Akhmetov för att få honom att påverka president Janukovitj i en mer EU-vänlig riktning.

Med EU:s goda minne, förvisso.

Chefen för EU:s kommitté för Ukraina-samarbete, Pawel Kowal har uttryckligen skrivit att vi måste acceptera att makten över Ukraina ligger hos oligarkerna och att EU bör hitta ”överenskommelser” med de multimiljardärer som i grund och botten styr politiken. Ett Ukraina utan oligarker är en ”utopi”.

En fruktansvärt uppgiven politik. Om demokratin är korrupt – förhandla med de som kontrollerar korruptionen.

Förresten, var det någon som sa ”utpressning”?