Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Kom ut kommer inte längre ut

RFSL lägger ner tidskriften efter 33 år

Kom ut.

TIDSKRIFT Tidningen Kom ut har slutat komma ut. RFSL har inte råd att publicera den längre.

Organisationsbidraget har inte räknats upp skriver redaktionen i sista numret. För fyra år sedan gick RFSL ned i utgivningstakt, men det hjälpte inte. Så nu förlorar Sverige en av få riktigt roliga och viktiga aktivisttidningar som funnits ända sedan 1980. En medlems- och gratistidning som i sista numret visa hur fascinerande väl den lyckats befinna sig i samhällsdebattens frontlinje de senaste 20 åren.

I redaktören Greger Emans första nummer 1989 besökte tidningen Danmark då Axel och Eigil Axgil blev de första i världen att registrera partnerskap. 1996 introducerar tidningen queer-teori för svenska läsare. 2000 är den först i landet med att använda begreppet HBT.

Och Kom ut blickar framåt hela vägen över målsnöret.

Sista numrets ledare handlar om hbtq-flyktingar och tidningen bjuder på reportage om Hepatit C, kriminaliserade sexarbetare i Burma och en kartläggning av fysiska platser att dejta på utanför internet.

Det är bara att tacka för den här tiden. Och för alla starka berättelser som snotts och rewritats i andra medier. En extra salut för när ni införde ”Gunilla”-förbud i tidningen efter att DN:s chefredaktör Gunilla Herlitz förbjöd ordet ”hen”.

Redaktionen skriver att de har förhoppningar att börja om 2014, men det är oklart.