Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Valet – ingen konst för Putin

Nej, konsten kommer inte att avgöra några val i Ryssland.

Kanske kommer inte ens väljarna att avgöra några val i Ryssland. De flesta bedömare förväntar sig ett utbrett valfusk i dag.

Trots det har ett fåtal små politiska konstkollektiv fått stor uppmärksamhet i västmedia på sistone.

Den konstnärliga aktionsgruppen Voina (Krig) har nyligen nominerats till Index freedom of expression awards. Mest kända är de för att ha målat en stor penis på en klaffbro i St Petersburg som när den restes pekade rakt mot det lokala kontoret för säkerhetstjänsten FSB.

Voina har vält polisbilar, tvångspussat kvinnliga poliser, kastat levande katter (!) på McDonald's-personal, haft offentlig sex på biologiska museet i en inte helt lättbegriplig protest mot Medvedev samt arrangerat en fejkad ”hängning” av två homosexuella män.

Ett aggressivt, anarkistiskt konstkollektiv av ett slag som inte riktigt finns i väst, förutom möjligen i graffitikonsten, där de också har sina största fans. Två av medlemmarna tvingades nyligen avtjäna tre månader i fängelse trots att gatuartisten Banksy försökte betala deras borgen.

Från samma anarkistiska håll angriper även Pussy Riot – ett feministiskt rriot grrl-band som för en vecka sedan attack-spelade sin låt Holy Shit framför altaret i Frälsarkatedralen i Moskva. Texten uppmanade den heliga jungfrun att jaga bort Putin.

Båda tillhör den typ av rysk demokratirörelse man skulle önska växte – med udden riktad mot homofobi, sexism, polisbrutalitet, övervakning och intolerans.

Men tyvärr lär deras futuristiska attentatsattityd inte skapa någon större opinion.

Ett ganska menlöst protestkonstverk som säger desto mer om dagens val är nog den bild av Putin iklädd Brezjnevs uniform som blivit en viral succé.

Brezjnev-epoken är inte bara en symbol för det hårdnande förtrycket under 70-talet utan framför allt för total ekonomisk stagnation. Och är det något som kanske stoppar Putin en vacker dag är det när en majoritet i den ekonomiska eliten börjar frukta att han står i vägen för dem.