Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Sverige bryter läskigt mönster

Vänsterns mångfald kan utmana högerpopulismens utbredning i Europa

Sverige kan - till skillnad mot resten av Europa – vara på väg mot en vänsterns mångfald efter FI:s och MP:s framgångar. Foto: Stefan Mattsson

Det kunde ha blivit en folkfest när medborgare från 28 europeiska länder röstade om sin framtid. Det blev i stället en uppgörelsens dag med proteströster och massiv demonstrativ likgiltighet. Helt enkelt ett underkännande av EU:s ekonomiska, sociala och demokratiska praktik. Facit till gårdagens EU-val är i ett avseende entydigt: Den brutala nedskärnings­politiken har under mandatperioden tydligare än någonsin kolliderat med sociala och ekonomiska realiteter som arbetslöshet, växande fattigdomsklyftor, sönder­fallande solidaritet och urholkad demokrati. EU-projektets oligarkiska maktstruktur står i konflikt med föreställningen att demokrati förutsätter ett betydande mått av social konsensus. När den saknas frodas populism, apati och röstvägran. Missnöjet har kanaliserats av högerextrema partier som erövrat länder som Storbritannien, Danmark och Frankrike.

Vi är på väg mot 30-talet varnar välmenande EU-idealister men drar sällan den självklara slutsatsen, att progressiva regeringar kunde bekämpa det decenniets extremism­ med social ­reformpolitik och demokrati. Den europeiska socialdemokratin har helt enkelt ­svikit sin egen historia.

Gårdagens EU-val paketerades som ett demokratiskt framsteg; medborgarna kunde välja ny kommissionsordföranden. Mot högerns Jean-Claude Juncker stod socialdemokraternas Martin Schultz. Men i EU-parlamentet har högern och socialdemokraterna röstat exakt likadant i 70 procent av alla frågor och båda grupperna stödde den antisociala finanspakten. Det högst sannolika utfallet av EU-­valet blir att högergruppen och socialdemokraterna bildar en bred allians - en stor koalition ­enligt tysk modell. Efter en lätt ideologisk valrörelse återuppstår den vanliga ogenomträngliga samarbetskulturen i EU.

Sverige bryter mot det skräckinjagande europeiska mönstret. Det är inte Sverigedemokrater utan miljöpartister, Fi och delvis ­vänsterpartiet som vunnit medan moderaterna gjort ett katastrofalt val och social­demokraterna ett ­ganska torftigt. Det kan förändra svensk politik och tvinga socialdemokratin inse att politik inte främst handlar om spin, positionering och riskminimering utan om hur samhället ska gestaltas, klassamhället nedmonteras och medborgarna bli delaktiga. Miljöpartiet och partierna till vänster är betydligt större än socialdemokraterna. Det kan betyda att Sverige kan vara på väg mot en vänsterns mångfald och därmed ett samarbete på mer jämlika villkor.

Synd bara att Sverige ska vara så unikt i EU.