Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Ta tillbaka Obamas fredspris”

Uppropet på nätet har redan fått 10 000 namn

Att ge Nobels fredspris i förebyggande syfte var inte väl genomtänkt. Som Anna Hellgren påpekade i en viktig text, ”Mr Drönare” , lät sig nog Nobelkommittén förföras av den välstrukne Harvardjuristen med den vackra frun och de välkammade barnen och glömde vad han egentligen gjort: redan när Thorbjørn Jagland lyfte luren hade Obama avrättat sina första offer med drönare.

I spåren av avrättningar av egna medborgare utan rättegång och mord på hundratals oskyldiga i Pakistan och Jemen växer nu kraven på att priset dras tillbaka. På bara några dagar har det amerikanska uppropet ”Återkalla Obamas Nobelpris” fått över 10 000 undertecknare.

Priset har nu ingen vacker historia sedan tidigare, betänk Kissingers massiva terrorbombningar av Kambodja.

Men Obama, som försatt världen i ett nytt tillstånd av godtyckligt avrättande och satt igång en skrämmande upprustningsspiral i fjärrstyrd avrättningsteknologi, är kanske det mest orwellska vi sett i prisets historia.

Av alla hundratals kommentarer som följer med underteckningarna fastnar jag för denna, av Jaan C Alameda i Kalifornien: ”Det tycks som om förebyggande fredspris fungerar ungefär lika bra som förebyggande krig”.

Uppropet finns för underteckning på rootsaction.org.