Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Liberale Torehammar får prata politik i SR

Kallar SD ”ett clownparti som desperat vill bli ett kontinentalt muslimmobbarparti”

Henrik Torehammar

”Den som aktivt tagit ställning för eller emot ett enskilt parti [kan] inte också ha en aktiv och tongivande roll i våra program”. Det var vd Cilla Benkös tydliga argument för att inte Soran Ismail skulle få vara sidekick i Sveriges Radio under supervalåret 2014.

Andra kunde sköta det känsliga jobbet bättre.

I fredags sändes första avsnittet av Torehammars supervalår i P3. Programledaren Henrik Torehammar är en av Sveriges roligaste politikexperter. Möjligen i konkurrens med Viktor Barth-Kron som för DN:s räkning skämtar om Stockholms kommunfullmäktige. Han förtjänar verkligen ett eget valprogram i något kabel- eller eterburet medium.

Men Torehammar är också före detta ledarskribent i liberala Göteborgstidningen, som delar sina texter med Expressens ledarsida.

Att Soran Ismails uttalade antirasism - som egentligen ligger helt i linje med SR:s grundläggande principer - anses icke förenligt med ett valår, när en ledarskribent samtidigt iklär sig rollen som ”personlig guide inför vårens EU-parlamentsval och höstens svenska val” är inte bara inkonsekvent, det är nästan … mystiskt.

Inte minst då Torehammar på ledarplats kallat Sverigedemokraterna ”ett clownparti som desperat vill bli ett kontinentalt muslimmobbarparti”.

Men att Expressenliberalismen är det enda som ses som ickepolitiskt neutralt i denna supervalrörelse är väl något vi licensbetalare bara får hacka i oss.

Fotnot: Expressens Gunilla Brodrej har tidigare framfört kritik mot att Torehammar men inte Ismail kan leda program i Sveriges Radio.