Generaldirektören inte bara SD:s nyttiga idiot

Magnus Hjort verkar inte förstå hoten Sverige står inför

Magnus Hjort är generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar, som inrättades 2022.

I Kalla faktas dokumentär inifrån Sverigedemokraternas trollfabrik, skymtar en person förbi då och då. Den insatte känner igen honom: ryskfödd, specialist inom digital marknadsföring i trollarmén. Men han är också känd för något annat. Hans tweets stod ut när Aftonbladet Kultur granskade användande av botfarmar och anonyma trollkonton i valrörelsen 2022.

Expressens David Baas har nu förtjänstfullt sammanfattat den 35-årige tangentbordskrigarens Rysslandsvänliga twittrande. Har har sedan en längre tid postat Putin-hyllande inlägg på sociala medier. Efter rapporteringen har Sverigedemokraterna stängt av 35-åringen, och han har nu valt att säga upp sig.

I SVT:s Aktuellt i går reagerade Liberalernas Johan Pehrson på avslöjandet. Han kallar den anställde för ”Putins nyttiga idiot”. Man undrar vad det gör honom själv, Liberalerna och regeringen till. Det är ju trots allt regeringsunderlaget som ertappats retweeta Rysslands syn på Ukrainakriget.

 

SD:s olika kopplingar till Putin börjar bli långt mer än besvärande. Partiets metoder är som tagna direkt ur instruktionsboken för den ryske despotens digitala trupper. Ett exempel på förlagan finns nu i EU-valrörelsen i form av pravda-se.com. En ”nyhetssajt” med påhittade artiklar och falska vittnesmål, tänkta att bli explosivt viralt innehåll. I Kalla fakta hör vi planerna för SD:s egna variant: En webbplats på arabiska i linje med LVU-kampanjen. En win-win när Putins mål och Åkessons syften sammanfaller.

När Kalla fakta-dokumentären publicerades, anlades moteld från såväl SD:s som Moderaternas frivilligkår online. Avslöjandena skulle ifrågasättas, förminskas och relativiseras. Till och med ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, hängde på; sossarna var minsann lika goda kålsupare! Samtidigt som Bohlin relativiserade på Twitter/X, anmälde Myndigheten för psykologiskt försvar och generaldirektör Magnus Hjort dokumentären till Granskningsnämnden. Det är inte ointressant att Carl-Oskar Bohlin är ansvarig minister för Myndigheten för psykologiskt försvar.

Principen hålls högre än att uppmärksamma svenskarna på en trollfabrik som visat sig ha koppling till främmande makt

Varken Hjort eller Bohlin oroade sig nämnvärt för de påverkansoperationer SD ägnade sig åt. Nej, det största problemet var att TV4 klippt in myndigheten i – sade man – fel kontext. Därför krävde Magnus Hjort att delar av dokumentären skulle tas bort, ett myndighetsagerande juridiska bedömare ser som hårresande. Ifrågasättandet blev såklart ammunition till de som ville skjuta ner Kalla faktas avslöjande. Förstod verkligen inte vår högste förkämpe för ett sunt informationsklimat att censurkravet skulle ta fokus från det demokratiska samtal hans myndighet är satt att värna?

 

I intervjuer och debatter återupprepar Hjort: myndigheten granskar inte svenska aktörer. Principen hålls högre än att uppmärksamma svenskarna på en trollfabrik som visat sig ha koppling till främmande makt. Men internet är per definition gränslöst. Det som händer på anonyma konton kan mycket väl vara en del i internationella påverkanskampanjer. Man frågar nu sig: efter ett så envetet twittrande om Putins förträfflighet – har SD:s kommunikationsavdelning kanske förtjänat myndighetens fulla uppmärksamhet?

Magnus Hjort har tagit tillbaka censurkravet. Men inlagan till Granskningsnämnden är faktiskt inte det mest problematiska i ärendet. Hjort är mannen bakom den utredning som stipulerade myndighetens principer. Den karta han nu styr efter, har han själv ritat. Men varken kartan eller Hjorts kaptensförmåga verkar vara i paritet med de hot vi står inför. Det är farligt.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski har krävt Magnus Hjorts avgång. Han menar att anmälan gjorde Hjort till ”SD:s nyttiga idiot”. Men det är värre än så. Om Hjort inte ser ”främmande makts” inte så osynliga hand i den högernationalistiska trollfabriken, riskerar han att bli någon annans nyttiga idiot.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.