Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Paradoxal rasism

Tyska högerextremister minskar men våldet ökar

Demonstration utanför delstatsparlamentet i Dresden 2004, där nazisterna hade valframgångar. Foto: AP

De angriper flyktingförläggningar i hela landet, det är rena epidemin. Och är det inte ­angrepp, så infiltrerar nazisterna medborgargrupper som protesterar mot nya flyktingboenden.

Så lät det när jag för ett år ­sedan bevakade en antifascistisk konferens i Berlin.

Den bilden bekräftas nu av ­Författningsskyddets, tyska ­Säpo, årsrapport som publicerade i förra veckan.

Förra året begicks 990 våldsdåd med högerextrema motiv i Tyskland, den högsta siffran ­sedan 2008. Särskilt angreppen på flyktingförläggningar har exploderat. 2013 var de 55 stycken. Förra året 175. Och i år är man redan uppe i 150.

Det är en paradoxal utveckling. För samtidigt minskar ­antalet ­nazister. Det nazi­anstrukna NPD är bankrutt ­ekonomiskt och ­backar politiskt. ­Högerradikala ­Alternative für Deutschland splittras i inre fraktionsstrider - så sent som för ett par dagar sedan rensades den mer anständiga falangen ut. ­Pegida-rörelsen lyckades aldrig expandera utanför Dresden och är i dag på väg att falla samman.

Den organiserade rasismen ­krisar. Men våldet ökar.

Några dramatiska åtgärder ­kunde inte inrikesminister Thomas de Maizière utlova när rapporten ­presenterades. ”Framför varje ­synagoga i Tyskland står ­poliser. Jag vill inte leva i ett land där det står poliser framför varje flyktingförläggning”, sa han.

Nej, vem vill det?

Flyktingarna kanske.

Följ ämnen i artikeln