Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Mörkret dras fram i ljuset i dagens ungdomsserier

Caroline Hainer: ”Young adult”-genren tar sig an allt dystrare ämnen och lockar även vuxna

”The chilling adventures of Sabrina” är en av många ungdomsserier med ett mörkare anslag än förr.

Seriefiguren Acke slåss för sitt liv i Riverdale medan tonårshäxan Sabrina smetas i blod i nyversionen av serien. Alexa & Katie kretsar kring en tonårsflicka med en cancer­diagnos.

Dagens ungdomsserier är knappast uppbyggliga – och de ses även av vuxna.

Många populära ungdomsserier har onekligen ett mörker man tidigare inte förknippat med genren. Ändå ligger den största svärtan inte i det ökade våldet, sexet och ondskan utan i hopplösheten. De vuxna är antingen helt frånvarande eller roten till allt ont (som i Stranger Things, Riverdale och The End of the F***ing world). De splittrar familjer och sätter igång våldsspiraler, de bryr sig inte om planeten eller samhället, knappt de egna barnen (som i The magicians, 13 skäl varför och Everything sucks).

Utvecklingen märks också i Sverige där SVT just nu spelar in ungdomsserien Festen. Den följer ett gäng ungdomar under en sensommarkväll då kärlek och sex blandas med intriger och bråk. Serien Eagles, också under produktion, kretsar kring ungdomarna i en svensk småstad och i synnerhet det lokala hockeylaget.

Ett skäl till bolagens nya storsatsningar på den så kallade ”young adult”-genren är att den lika populär hos vuxna, om inte ännu mer, som hos de unga. 

Minns bara hejaropen kring norska Skam. Serien som riktades till tonåringar, och dessutom skapades med hjälp av ungdomar, diskuterades på kultursidor såväl som bland politiker och socialtjänst.

Ska man uppröras över detta? Att ungdomsserier som tidigare fungerade som stöttepelare och enkla lektioner i moral i dag rör sig åt ökat våld, sex och ett förbannat mörker? 

Kanske. Eller så speglar denna utveckling någonting viktigt. Ungdomstiden är mörk. Mobbning och självmordstankar har tyvärr alltid närvarat i många människors ungdomstid. 

Det är intressant att se hur en film som Häxor, läxor och dödliga lektioner som när den kom 1988 chockerade med den humoristiska och i det närmaste coola skildringen av mobbning och vapen i skolan. I dag känns nyversionen av serien (under originaltiteln Heathers, HBO Nordic) inte alls särskilt rolig. Och tur är väl det!

Man kan också se det som att manusförfattarna vill närma sig mörka ämnen utan att förenkla. Som sådan är utvecklingen förstås intressant, om än mörk på samma gång.