Fest blir konst på Dragon Gate
3x3 kulturtips: Claes Wahlin, Malin Krutmeijer och Jenny Högström om vad du ska läsa, se och lyssna på just nu
ENSAM I KASSAN
BOK Vem är hon, den där yppiga blondinen i kassan på Franprix i Paris? Och den där tystlåtne mannen som alltid väljer hennes kassa, utan att få en blick från henne? Jeanne söker svar, fantiserar om deras liv och minns vad som blev av hennes eget, så här på ålderns höst. Våra liv är en vacker och tät roman av Marie-Hélène Lafon i Jan Stolpes skickliga översättning (Elisabeth Grate förlag). (Claes Wahlin)
SAX OCH RÖST
TENOR Håkon Kornstad är inte bara tenor, han spelar också tenorsaxofon. På lördag på Musikaliska i Stockholm klockan 15.00 alternerar han mellan sina båda begåvningar: Puccinis "Nessun dorma", Staffan Lundén Weldens "Beyond the Finnforest" , med mycket mera. Allt med Blåsarsymfonikerna under Cathrine Winnes ledning. (Claes Wahlin)
HUR LÄNGE, KINA?
MANIFESTATION I snart 1300 dagar har Kina hållit den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai fången. Trots stöd från en rad västländer har regeringen inte lyckats få honom fri, vilket säkert inte blev lättare av att den svenska ambassadören ställde till det för en tid sedan. Fredag 12.00 utanför Kinas ambassad på Djurgården hålls en manifestation för svensken Gui Minhai. (Claes Wahlin)
SLEMHINNOR OCH VÅLD
KONSTUTSTÄLLNING Den svenska kronans kurs mot den danska är usel, men videokonstnären Pipilotti Rists utställning Åbn min lysning (”Öppna min glänta”) på Louisiana i Humlebaek är värd vartenda öre. Stig in i en oförglömlig värld av slemhinnor, oceaner, växter, våld, musik och feminism. Pågår till 23 juni. (Malin Krutmeijer)
LÅNGKÖRARE OM KORRUPTION
TV-SERIE För oss som gillar våra deckare hårdkokta är Bosch omistlig. Ytan är glansigare i tv-serien än i Michael Connellys böcker som den bygger på, men samma korruption och dödliga orättvisor gror därunder. Titus Welliver gör en stark tolkning av mordutredaren Harry Bosch, persongalleriet är fantastiskt. Femte säsongen kom nyss på HBO. (Malin Krutmeijer)
HOPKINS OCH THOMPSON I PÄRLA
FILM På SVT Play ligger en Shakespeare-pärla signerad regissören Richard Eyre. Hans BBC-producerade filmversion av Kung Lear utspelar sig i ett samtida London, bland militärer och överklass som försöker navigera när kungen tappar förståndet. Toppskådespeleri av Anthony Hopkins som Lear och Emma Thompson och Emily Watson som hans plågade döttrar. (Malin Krutmeijer)
PRÄST PÅ RAVE
AARON EKLÖF Kan fest vara konst? Om man går på de tillställningar där Aaron Eklöf har ett finger med i spelet måste svaret bli JA. Tänk Technobastun, Nya Bastun och senast den sinnesutvidgande valborgsfesten på Dragon Gate där överstepräst Eklöf gled förbi i kaftan eller adidas. Håll bara utkik efter Buckän. (Jenny Högström)
VAD BLIR DET FÖR RAP, AVSNITT 169
PODCAST I senaste avsnittet av min svenska favoritpod Vad blir det för rap snackar Petter och Sanna om produktionen av Z.E:s senaste släpp 74 bars och Latch. Sen tjafsar de lite om Richy Richs låttexter. Är de så bra egentligen? Det är som vanligt både gött, kul och pedagogiskt. (Jenny Högström)
SKÄL ATT LÅSA IN SIG
TRILOGI Det är livsfarligt. I och med att sista delen i Rachel Cusks förhäxande autofiktiva trilogi utkom på svenska, finns det nämligen inte längre några skäl att inte låsa in sig och läsa hela rubbet i ett svep: Konturer, Transit och Kudos. Världen kan vänta så länge. (Jenny Högström)