Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Det kan lätt bli klyschigt om sex”

De tröttnade på stereotypen - och skrev om sex för unga

Åsa Anderberg Strollo, Gunnar Ardelius och Jenny Jägerfeld är tre av författarna till novellsamlingen "Het" som riktar sig till unga. Karaktären på berättelserna varierar stort, alltifrån detaljerat till poetiskt.

sommarserie. Svår, problematisk och förenad med faror - så beskrivs ung sexualitet ofta i litteraturen.

Den bilden ville tio författare ändra på.

De skrev "Het" - en antologi med erotiska noveller för tonåringar.

– Vi ville bort ifrån traditionella föreställningar och porr, säger Åsa Anderberg Strollo, författare och initiativtagare.

Tanken väcktes under en middag några författarkollegor emellan. Åsa tog idén vidare och på pricken ett år senare fanns "Het" (Gilla böcker förlag) med på bokmässan i Göteborg. I dag är den översatt till flera språk. Det visade sig nämligen snabbt att kvalitativ erotisk ungdomslitteratur inte är någon stor genre. ”Het” fyllde ett efterlängtat tomrum.

10 lustnoveller

Tio författare har skrivit varsin lustnovell. I en del suddas normer och föreställningar ut, i vissa får den klassiska romantiken ta plats, i andra är det okej att bara vara kåt.

– Sex kan se olika ut och det var viktigt att få säga det. Det viktiga är att det som sker är ömsesidigt, att de som är inblandade är med på det, säger Jenny Jägerfeld om hur hon resonerade när hon skrev sitt bidrag till boken.

Gunnar Ardelius menar att den stora utmaningen för hans del låg i att inte falla in i klichéer och att hitta sätt att förhålla sig till det ofta sexualiserade kvinnohatet.

– Jag ville komma bort ifrån stereotypen, och hitta närvaro, både sexuell och litterär närvaro. För mig är det en oerhört attraktiv kombination.

Alternativ till porr

Det viktiga för alla skribenter var att erbjuda ungdomar ett alternativ till porr och pekpinnar. Och att visa att sex kan vara härligt, häftigt och inte bara förenat med krångligheter, kroppshets och föreställningar kring vad som är rätt och fel.

Åsa valde att skriva om lesbisk sex, trots att hon själv är heterosexuell.

– Jag ser min novell som en personlig revansch, säger hon och skrattar. För tio år sedan skrev jag en novell om två tjejer som blir kära, den blev refuserad av veckotidningen jag skickade in den till. Motiveringen löd "vi vill inte uppmuntra lesbiska tendenser i onödan".

Gunnar har liknande erfarenheter, och berättar att ett kapitel om onani togs bort ur en av hans böcker när den översattes till franska.

– Det är märkligt vad som anses vara okej att skriva om och inte. Onani klassas fortfarande som fulsex och upplevs som provocerande, jag har svårt för det sättet att tänka.

”Ingen skillnad på själva sexet”

Ingen av de tre tycker att det är svårare att skriva erotik för ungdomar än för vuxna. Deras berättelser hade sett ungefär likadana ut för en 40-plus publik.

– Jag hade behövt tänka om lite kring detaljerna, huvudpersonernas åldrar och vardag, men själva sexet är det ju ingen skillnad på. Det svåra ligger snarare i förflyttandet, hur någon berör, och steget innan det händer, säger Jenny.

Åsa håller med och säger att hon upplevde många formuleringar som stulna ur porren när hon väl satte i gång med skrivandet.

Då var det bara att radera, tänka om, försöka hitta språket. Få fram storyn.

– Det är en balansgång hela tiden, eftersom det lätt blir klyschigt när det handlar om sex. Det viktiga är att tänka ett varv till och gå bortom föreställningarna.

10 heta noveller - av 10 författare

”Het” är en antologi för tonåringar. Boken innehåller tio erotiska noveller, skrivna av tio olika författare. Utgiven på Gilla böcker förlag.

Åsa Anderberg Strollo

Gunnar Ardelius

Jenny Jägerfeld

Lisa Bjärbo

Inti Chavez Perez

Manne Forssberg

Martin Jern

Sara Ohlsson

Ingrid Olsson

Jessica Schiefauer

Erotik i sommar & höst - ett urval

”SECRET Det hemliga sällskapet”

L. Marie Adeline

(Bonnierpocket)

Om ett hemligt sällskap där kvinnor hjälper kvinnor att förverkliga sina innersta erotiska fantasier.

”För dig nära”

Sylvia Day

(Norstedts)

Tredje delen i Crossfireserien som utspelar sig på Manhattan i New York.

"Skamligt"

Clara Jonsson

(Xstory)

Tredje och sista delen i en trilogi av novellsamlingar av Clara Jonsson, pseudonym för en känd svensk författare.

”Hon går in på en bar”

Helena S. Paige

(Albert Bonniers)

Om olika val som leder fram till heta möten. Första delen i en serie erotiska underhållningsböcker.

”På ön”

Tracey Garvis Graves

(Forum bokförlag)

En förbjuden relation utvecklas mellan en äldre kvinna och en yngre man när de blir strandsatta på en öde ö.

”Femtio nyanser av honom”

E L James

(Norstedts)

Första delen av succétrilogin kommer nu i pocket på svenska.

Följ ämnen i artikeln