Ön som styrs av kvinnor

På Bijagos-öarna bestämmer mammorna över bröllopet och männens väl och ve

Maria och Clara på Bijagos-öarna. Foto: Maria Korkeasalo

TV För tjugo år sen gjorde Leyla Assaf Tengroth dokumentärfilmen Vår Gud är en kvinna, om ett kvinnostyrt samhälle på Bijagos-öarna utanför Guinea Bissau i Västafrika. I kväll kan man se uppföljaren, Kvinnornas ö (SVT2, 20.00).

Vi får följa Elisa på ön Orango som har valt ut snyggingen Theobald på fotbollsplanen och talat om att hon vill gifta sig med honom. Han säger genast ja. Men det är deras mammor som måste mötas och ge sitt tillstånd innan bröllopet kan bli av. För kvinnorna bestämmer fortfarande på Bijagos-öarna.

För tjugo år sen var det bland dansarna de unga kvinnorna valde ut sina blivande män, nu är det på fotbollsplanen de välkammade och parfymerade unga männen visar upp sina sexiga kroppar.

Trots att tiderna är ekonomiskt hårda och många ungdomar flyttar in till Bissau för att leta arbete är de gamla traditionerna starka på den lugna och fridfulla ön Orango. Kvinnorna äger jorden, har hand om maten och byns beslut, bor i stenhus med sina barn medan männen bor i hyddor för sig själva. De män som inte blir gifta lever i en eländig och torftig ungkarlstillvaro.

En fascinerande tvärtomlektion i trons totalgrepp om människan. Här är också männen övertygade om att kvinnor kom först, kan mer och är starkare.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.