Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

En katastrof – för privat välfärd

I spåren efter Sandy – ska bara de som kan betala räddas?

En man tvingas lämna sin  bil i översvämmade  Lindenhurst, New York. Foto: AFP

”Att anpassa oss till klimatförändringen kommer att kräva att vi agerar gemensamt i stor skala och mobiliserar hela samhällets spektra av resurser. Med andra ord: stora stormar kräver stora stater”, skrev Christian Perenti i en essä förra året på nätsajten TomDispatch.com.

Sådant kunde bara sägas i alternativa medier då, de stora liberala mediekoncernerna var fullt upptagna att sjunga frihetens och privatiseringarnas lov, en utveckling som fick den försiktigt radikale Paul Krugman att karakterisera USA:s sjukvårdssystem med orden: ”Free to die”.

Nu har den riktigt stora stormen kommit och staden som aldrig går och lägger sig ligger i mörker. Tunnelbanor och vägnät står under vatten. Hur har då New York Times – den liberala högborgen vars åsikter om vikten av statlig reträtt på livets alla områden i decennier fortplantat sig ut i västliga medier – ställt sig till den uppkomna situationen?

Huvudledaren lyder: ”En stor storm kräver en stor stat” (29 oktober) och är en flammande appell för den starka staten som i långa stycken ser ut att vara en ren avskrift av Perentis essä från förra året.

”De flesta amerikaner har aldrig hört talas om National Response Coordination Center, men de är glada att det finns under en dag med dödliga stormar och översvämningar. Centret är statens kontrollrum varifrån beslut fattas om vart räddningsmanskap ska skickas, vart dricksvatten ska skeppas, och hur sjukhus som måste evakueras ska ges assistens.”

Frågor Löfven borde ställa sig i dag: vilket privatsjukhus ska vi undsätta? Vilka vårdkapitalister ska vi rädda? Ska vi ta betalt före eller efter? Eller ska rent av var och en av dem stå för sin egen räddning?

Monsterstormen Sandy och hennes snara efterföljare kommer att försvåra vidare statlig utförsäljning världen över. Hon kommer med säkerhet att finnas med under den kommande S-kongressen om privat välfärd.

En annan effekt jag tror vi kommer att se är att atomkraften mycket snart kan komma att stå inför en global avveckling. Atomkraften är helt enkelt, i likhet med den anorektiska staten, inte kompatibel med det nya oförutsägbara klimatet.