Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Nytt slag mot Jordbrobarn – kulturhuset ska rivas

Jämnas med marken för att ge plats åt bostadsrätter

Filmsviten om Jordbrobarnen.

Jordbro skulle vara en ganska anonym ort utmed södra pendeltågslinjen i Haninge kommun, om det inte vore för Rainer Hartlebs dokumentärsvit om ”Jordbrobarnen”, ett jätte­projekt som närgånget granskade inte bara folkhemmets storhetstid och fall utan även människor som ofta befann sig i utsatta lägen. Serien var smärtsam, men mer varm än kall.

En av birollerna spelades av Jordbro centrum med den näraliggande Jordbromalmsskolan. För tre år sedan stängdes skolan, trots protester. Den har sedan dess omformats till ett kultur- och föreningshus, med verksamheter som spänner från teater till orkester, bibliotek, dansskola, miljöverkstad och konstutställningar. 7 000 kvadratmeter högstadieångest har blivit möjlighetsrum.

Nu ska byggnaden rivas och ge plats åt bostadsrätter. Så småningom, sägs det, ska ett nytt, väsentligt mindre kulturhus byggas.

Det är inte bara resursslöseri att riva och bygga nytt, det är också ett sätt att förstöra fungerande verksamheter. Jordbro kulturhus har prägel av allmänning (åtminstone är det så man själv beskriver sig) och denna allmänning får svårt att överleva i ett limbo.

För att få kommunen att ändra sitt urusla beslut ordnas den 17 maj en stor manifestation för allmänningen och för jämlikhet, under rubriken Pepp & Folkmöte om jämlikhet. Från tidig eftermiddag och framåt.