Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Medvind för tyska pirater

Går om de gröna och blir landets tredje största parti

Rick Falkvinge

Det tyska piratpartiet har kommit mycket längre än det svenska i att utveckla sin politik, hävdade piratrörelsens grundare Rick Falkvinge på Al Jazira i måndags.

Det är kanske inte helt sant. Tyska Piratenpartei skakas av interna konflikter och röstar omväxlande med högern och vänstern i de lokala tyska parlamenten. Någon tydlig linje i annat än kärnfrågorna är fortfarande svår att urskilja.

Men det verkar inte spela någon större roll för de tyska väljarna. I en färsk undersökning får Piratenpartei 13 procent, går om Miljöpartiet och blir landets tredje största parti.

Piratpartiet påminner på många sätt om 68-rörelsen.

På ytan har den alla tecken på en vänstervåg. En frihetlig, antikommersiell och antiauktoritär rörelse som vill ha ett fritt internet, fri lokaltrafik, medborgarlön och fri invandring. Men mycket tyder på att det som håller samman rörelsen är en vurm för individuell frihet som mest av allt liknar en liberal utopi.

Och att tyska Piratenpartei till och med kan tänka sig att regera tillsammans med konservativa CDU är ytterligare ett tecken på att partiet lutar åt det högerliberala hållet.

– Vi har spelat mycket dataspel, vi vet allt om spelteori, svarade Falkvinge lite undflyende på Al Jaziras fråga om CDU är en möjlig politisk partner i Tyskland.

– Det beror på de andra spelarna.