Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Katalonien kan bli den kris Spanien behöver

Ny demokratisk omvandling kan vara nödvändig

Demonstration för ett fritt Katalonien på valdagen.

”En alldeles särskild dag”. Med hjälp av titeln på Ettore Scolas klassiska film sammanfattar La Vanguardia, den vackra dagstidningen från Barcelona, söndagens något inofficiella folkomröstning om Kataloniens självständighet.

Runt två miljoner katalaner svarade ja på frågan om Katalonien ska bli mer oberoende i förhållande till centralmakten i Madrid.

En grovt förenklad tolkning är att de självbelåtna och välmående katalanerna därmed vill sköta sig själva och slippa betala stöd åt fattiga regioner som Andalusien och Extremadura.

Självständighetskraven bygger annars på en lång historisk tradition. Katalanerna har alltid stått mot den centralistiska och auktoritära makten. Förr låg den i Francos blodiga händer, i dag förvaltas den av det svårt korrupta högerpartiet Partido Popular, PP.

Den politiska vänstern har alltid velat decentralisera den politiska makten. Det är inte det dominerande borgerliga katalanska partiet CiU som hårdast kräver oberoende; det är det gamla alltmer framgångsrika republikanska vänsterpartiet ERC.

Folkomröstningen, genomförd trots centralregeringens protester, kan leda till nyval i Katalonien. Ett skräckscenario både för högerregeringen och det katalanska maktpartiet CiU.

Enligt vissa opinionsmätningar är nämligen numera det upproriska vänsterpartiet Podemos (Vi kan) landets största parti. En rimlig slutsats är därmed att protesterna i Katalonien kan omvandlas till en välbehövlig kris för det politiska systemet.

Snart fyrtio år efter diktatorn Francos död behöver Spanien en ny demokratisk omvandling.