Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

”Det kanske inte blir några fler om Harry”

Norges deckarkung Jo Nesbø är osäker på hur länge till Harry Hole kan lura döden

MÅNGSIDIG Innan Jo Nesbø blev författare hade han karriärer som fotbollsspelare, popmusiker och optionsmäklare. ”Men när jag upptäckte romanformatet kände jag att det var rätt. Att det här är något jag kan göra resten av livet”.

FÖRFATTARINTERVJU. Jo Nesbøs fans är vana vid cliffhangers.

Men just den här kommer de inte att tycka om:

– Jag har inte börjat skriva på en ny Harry Hole-bok. Och jag har inte bestämt mig ifall det blir några fler, säger den norske deckarkungen.

Jo Nesbø, 53, sträcker ut sig i soffan på en terrass vid Berns i centrala Stockholm.

Han är i Sverige för att prata om ”Polis”, den tionde boken i romansviten om den alkoholiserade – men briljante – Oslopolisen Harry Hole som har gjort Nesbø till en av Norges mest framgångsrika författare genom tiderna med 18 miljoner sålda exemplar världen över.

Det finns en gräns

Men för varje bok som går blir det allt mer oklart hur länge Harry Hole – som har utsatts för mordförsök och åkt på stryk fler gånger än han kan minnas – kan lura döden innan det börjar kännas icke trovärdigt.

– Vissa romanserier är ju så, att universum ”nollställs” inför varje ny bok. Lite som med James Bond, att det som händer i en viss film är helt glömt i nästa. Men så är det inte med Harry, blir han av med ett finger i en bok så kommer inte fingret tillbaka i nästa bok. Så det är klart att det finns en gräns för hur mycket man kan utsätta honom för, säger Jo Nesbø.

Många obesvarade frågor

– I förra boken (”Gengångare”, 2012) var det första gången som Harry verkligen svävade i livsfara så att det blev en cliffhanger om huruvida han ens fortfarande levde. Jag visste redan då att jag skulle skriva ”Polis”, för det var för många obesvarade frågor i den förra, fortsätter han.

Har du länge vetat hur många böcker du vill skriva i serien?

– Nej, inte något exakt antal. Men efter den tredje boken (”Rödhake”, 2002) skrev jag en storyline för Harry, hur jag ville att han skulle utvecklas över de kommande åren. Nu i bok tio har den storylinen nått sitt slut, och egentligen gick den längre än vad jag ursprungligen planerade. Så på ett sätt vore det ett logiskt läge att sluta nu. Inget skulle bli hängande i luften om det här blev den sista boken.

Har du bestämt om det blir några fler?

– Nej, det är inte klart om det blir det eller inte. Jag har inte börjat skriva på något nytt. Lusten brukar komma tillbaka efter ett tag, och jag tror väl att den kommer att göra det den här gången också. Men om den inte gör det…då är det här i alla fall ett teoretiskt möjligt slut.

Du har verkligen plågat din mest älskade karaktär genom åren. Har du aldrig gripits av en önskan att låta Harry hitta lyckan?

Jo Nesbø skrattar bakom sina solglasögon och skakar på huvudet innan han svarar.

– Det är som med Kalle Anka, man kan tycka ”varför råkar han alltid så illa ut? Varför får han aldrig vara lycklig?” Det beror ju inte på att Walt Disney var en sadist, utanför att Kalle som karaktär dikterar vad som känns trovärdigt och inte. Jag tror inte alltid att författaren bestämmer över sina karaktärer, säger han.

Harry Hole bryts ner

– Någonstans sattes det igång en process som på sikt skulle bryta ner Harry Hole, både mentalt och fysiskt. När man väl har satt igång den processen måste man som författare vara trogen den och bara låta det ske.

Fråga från Viveca Sten

... som intervjuades förra lördagen:

Hur känns det efteråt när du har skrivit om ett ovanligt våldsamt och bestialiskt mord?

– Med risk för att framstå som en psykopat så måste jag svara att det inte känns annorlunda än om jag skriver om en lugn middag där absolut inget händer. När jag skriver är det som att jag sitter i ett rum, sen går jag ut och stänger dörren om mig.

Följ ämnen i artikeln