Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Övervakning - frågan som få vill ta tag i

Underättelsetjänsten höll Almedalens hemligaste mingel

Gunnar Karlsson, ny chef för MUST.

I går hölls Almedalens absolut hemligaste mingel.

Så hemligt att arrangörerna inte ens ­ville avslöja om de var närvarande eller inte.

Militärens underrättelsetjänst, MUST, ­firade sin tjugoåriga existens med ett ­föredrag av nye chefen Gunnar Karlson och efterföljande fest. Det bjöds på tårta och, jo… must. ­Äppelmust.

Föredraget avslutades med att alla hemliga agenter som kände att de vågade fick räcka upp handen och vinka. En ensam kvinna trotsade rädslan för ryska spioner och hälsade lite diskret på ­åhörarna. Närmare beskrivning av henne än så kan ni tyvärr inte få med tanke på ­rikets säkerhet.

När vimmelfotografen sedan började ta bilder på de närvarande – såväl anonyma superspioner som förbipasserande förväntansfulla män med bluetooth-headset och konspirationsteorier i blick – blev det uppenbart att detta nog var det mest bisarra ­pr-eventet på Almedalen någonsin.

På en plats där alla andra tar i så att de nästan kräks för att synas till varje pris satsade MUST på den märkliga principen att synas utan att synas.

Jag förutsätter att deras kommunikationsstrategi är topphemlig, men förmodligen innehåller den ett par punkter som lyder: ”Försök att framstå som lite mindre läskiga” och ”Försök till varje pris att motverka den ­dåliga pr vi fått på sistone”.

Ur reklamsynpunkt har nämligen ­världens säkerhetstjänster haft ett väldigt dåligt år.

I en annan del av Almedalen talade Guardian-redaktören Paul Johnson, ­ansvarig för de omdebatterade publiceringarna av Edward Snowdens läckor från den amerikanska säkerhetstjänsten NSA.

Stämningen i lokalen var betydligt mer allvarsam än på minglet hos NSA:s svenska kolleger. Läckorna är ett av århundradets avslöjanden och visar på ett fundamentalt fel i statens relation till medborgarna.

Ett fel som blivit till en förtroendekatastrof.

Seminariet diskuterade förhållandet ­mellan MUST:s systerorganisation FRA och NSA och landade i konkreta frågor om vikten av att kryptera och att försvara rätten att kryptera - en rätt som vissa ­politiker faktiskt vill frånta medborgarna.

Man får vara glad för att diskussionen över huvudtaget hölls.

Trots att det under gårdagen kom ett nytt avslöjade om att bara USA:s allra närmaste allierade undantagits från NSA:s massövervakning, var detta den enda programpunkt i Almedalen där ­frågan diskuterades.

Övervakningsdebatten har väldigt svårt att ta fart i Sverige.

Frågan är varför. Det kan knappast vara för att MUST bjuder på äppelsaft.