Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Svär fan inte i mitt land!

Putin godkänner ny censurlag mot svordomar i medier

Vladimir Putin.

I går undertecknade Vladimir Putin en ny rysk censurlag som förbjuder svärande i ryska medier.

Trots att det är oklart vilka ord som räknas som svärord (enligt Kreml ska lingvistiska experter göra bedömningen) är lagen skarp. Den tillåter att tidningar beslagtas och bötesbeloppet an­ges upp till 42 000 kronor.

Motivet bakom lagen är att skydda ryska barn från pornografi, droger, alkohol, rökning, våld samt just fula ord.

I tv får scener som innehåller dessa profaniteter inte sändas mellan klockan 18–23 – vilket kan bli problem för nyhetsprogram som till stora delar bygger på att skildra katastrofer och våld. Dagtid måste de åtföljas av varningar.

Tidningar med barnförbjudet material måste ange ­åldersgräns på en varningslapp som upptar minst fem procent av förstasidan. Även on­linemedier måste varna för sitt innehåll och kan ställas till svars för läsarkommentarer som bryter mot lagen.

Ryska journalister verkade i går rycka på axlarna åt fula ord-paragrafen. Svärord förekommer nästan aldrig i ryska medier, förklarade en reporter för The Guardian. Men lagens blanding av bisarr nymoralism och vilja att detaljstyra medierna med petimeterlagstiftning är ändå mycket otäck. Ett kvitto på att yttrandefriheten är synnerligen bräcklig i Putins rike.

Eftersom det inte längre får sägas i Ryssland får jag väl skriva det här: Vilken jävla skitlag.