Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Jägaren eller räddaren - vem är det största hotet?

Saskia Gullstrand gör empati till aggression i sin grafiska novell.

Saskia Gullstrands kusliga ”Räddaren den barmhärtiga”.

Ett rådjur skadeskjuts på flykt undan en jägare i skogen. Som tur är dyker en flicka upp och drar in rådjuret i ett snår. Hon lovar att skydda och hjälpa, men finns det inte något lystet i hennes ömkande: ”stackars, stackars dig, så rädd och ensam”?

I den grafiska novellen Räddaren den barmhärtiga frilägger serietecknaren Saskia Gullstrand på ett rent obarmhärtigt sätt hur empati kan slå över i något som liknar aggression. Att se en annans utsatthet och beroende ger känslor av makt, just i situationen. Och makt vill utövas. Flickan har rådjurets liv i sin hand och tycker nog att det ger henne vissa rättigheter. Plötsligt är det inte alldeles klart om det är jägaren eller räddaren som är det största hotet.

Figurerna är svarta skuggor med gula ögon mot grön vattenfärgsbakgrund. På trettio små sidor kastas man in i en nyckfull värld som känns otäckt bekant: från barndomen, arbetsplatsen, familjen.

Det är kort sagt ett jättefint litet häfte med ett innehåll som verkligen maximerar vad som går att få ut av formatet. Räddaren den barmhärtiga ingår i serien Grafiska novelletter som ges ut av Seriefrämjandet och Kolik förlag.