Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

100-årig fjällgroove får nytt liv på nätet

Unik musikskatt med samejojk hos Statens musikverk

För 100 år sedan gjordes de första inspelningarna av samisk jojk. Nu publiceras de av Statens musikverk.

Än så länge finns ett 15-tal av de 300 fonografrullar Karl Tirén spelade in på marknader i Lappland mellan åren 1913 och 1915 utlagda på webben. Tirén var en jämtländsk stationsinspektör och fiolbyggare som ägnade 30 år åt att dokumentera den samiska musik som länge var förbjuden av både politiska och religiösa skäl.

Man häpnar över dessa röster från ett annat sekel. Det är inte den inåtvända sång de flesta i dag förknippar med jojk. Den är högröstad, högtidlig, rå, svängig. Aggressiv – som när Nils Sjulsson Stångberg jojkar sin far, björn­jägaren.

Här kan man höra ”lappkungen” Lars-Erik Granström jojka fjället Galtispuoda och Sara Enarsson återge den sång en same sjungit på sin dödsbädd. Fascinerande röster som Anna Nilsson Jaskos blandas med oerhörda mängder fonografrulleknaster.

Det är en skatt. Och man undrar vad den skulle kunna ha blivit av om den förvaltats bara lite annorlunda. 1940, ungefär samtidigt som Karl Tirén avslutade sitt forskningsarbete började en amerikansk folkmusiksamlare ett liknande projekt – Alan Lomax. Hans inspelningar av folklig populärmusik skulle för all framtid definiera det vi i dag kallar blues.

Karl Tirén blev ingen svensk Alan Lomax. Jojken gömdes i statens visarkiv och svensk musik fick hämta inspiration på annat håll än i samernas fjällgroove.

Lyssna på den 100 år gamla jojken här.