Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

”Jag är en del av problemet”

Mattias Ronges nya roman är en mörk skildring av svenskarnas livsstil

I romanen ”Andlös” har människors sätt att leva skapat en mörk framtid. ”Jag är säker på att det kommer att gå åt skogen”, säger Mattias Ronge.

FÖRFATTARINTERVJU. Han skriver kritiskt om prestationskrav och att ständigt vara uppkopplad.

Men lever så själv.

– Jag ifrågasätter mina egna misstag i mina romaner, säger Mattias Ronge, vd för en PR-byrå.

Den nya romanen ”Andlös” är en mörk skildring om ett Sverige några år in i framtiden. En mystisk sjukdom sprider sig: Människor dör om de inte koncentrerar sig på att andas.

Epidemin beror på vår livsstil, och särskilt storstäder drabbas. Här finns kritik mot överdriven konsumtion, karriärshets och att vi struntar i miljön.

Själv är Mattias Ronge trebarnsfar, driver en PR-byrå och bloggar. Han vet inte ens hur mycket han jobbar, och har svårt att låta bli datorn och telefonen.

Finns det risk att folk tycker att du har dubbelmoral?

– Jo, så är det. Men jag skriver inte från någon moraliskt högtstående position, snarare är jag en del av problemet. Romanerna är ett sätt att resonera kring mina egna val. Det är svårt att tjäna pengar på att skriva böcker, men det är i alla fall billigare att skriva än att gå i terapi, säger han.

Kaffet smakar perfekt

Vi ses på hans jobb, själva sinnebilden av en framgångsrik PR-byrå. Det är centralt, vitt och högt i tak. De flesta har svarta kläder och jobbar intensivt. Kaffet smakar perfekt och inte alls automatblaskigt.

Du ska inte ta avstånd från den här tillvaron och testa gröna vågenliv?

– Nej, haha. Jag försöker ändå göra så gott jag kan. Vara mer närvarande. Källsortera och stötta bra organisationer. Men jag vet att jag gör för lite.

En misstänkt orsak till sjukdomen i boken är ”ljusföroreningar”. Mänsklig aktivitet pågår dygnet runt, vi stänger aldrig av.

Samtidens galenskaper

– Vi lever i en intrycksneuros. Det pågår ett slag om vår tid – alla vill äga den, hela tiden. Tv-program, sociala nätverk, produkter... Det ska bli spännande att se hur mycket våra hjärnor klarar av. Men det är svårt att stå emot. Jag införde till exempel elektronikförbud i köket hemma, men efter en vecka bröts det. Av mig själv.

Även i sina tidigare romaner har Mattias Ronge granskat samtidens galenskaper – och sig själv. Den rosade debutromanen ”Tittaren” handlar om en kriskonsult som bryter ihop. ”Den girige” tar upp vad habegär kan ställa till med. Efter den hamnade Mattias Ronge i blåsväder, när han erkänt att han själv skatteplanerat.

”Jag valde sju miljoner”

Han lutar sig fram och förklarar:

– Boken var ett sätt att resonera kring mina egna val. Jag kunde välja mellan att få ut fyra eller sju miljoner genom olika sätt, som båda var lagliga. Vad gör man? Jag valde sju miljoner. Och jag kan inte lova att jag inte skulle göra den igen.

Har du också varit nära att bli utbränd, som huvudpersonen i ”Tittaren”?

– På ett sätt tror jag det. Men det fanns liksom inte som ett alternativ. Jag hade varit på en lång resa i Sydamerika och kom hem till en tillvaro med otroligt många krav. Ibland trodde jag att jag skulle gå sönder, men klarade ändå att hålla i viktiga presentationer. Det var en märklig känsla. Jag lärde mig mycket av det, i dag skulle jag se tecknen mycket tidigare.

Fråga från Karolina Ramqvist

... som intervjuades i lördags.

Finns det några svårigheter i att vara författare och pr-konsult?

– En skulle vara om recensenter och journalister inte tog böckerna på allvar på grund av mitt yrke. Så har det inte varit. Som pr-konsult skriver, pratar och tänker jag hela dagarna, men i slutet av orden finns det alltid en plånbok. En kund. När jag skriver romaner så är det jag som bestämmer. Att skriva skönlitterärt är väl ett sätt att inte tappa bort mig själv bland alla uppdrag.

Följ ämnen i artikeln